Dolarda son durum! İşte rakamlar...

Dolarda son durum! İşte rakamlar...

Merkez Bankası'ndan enflasyon risklerini azaltma adına faiz artışı dahil adımlar atabileceği beklentileri ve Suriye'de nispeten azalan sıcak çatışma riskiyle 4.07 civarında seyrediyor.

Bankacılar kur ve faiz açısından iç siyaset, jeopolitik ve makroekonomik gelişmelerin ve küresel piyasaların izlenmeye devam edileceğini belirtiyorlar.Bankacılar ABD’nin Suriye’ye yakında askeri eylem olasılığını azaltan açıklamaların yanı sıra Başbakan Yıldırım’ın önceki günkü açıklamalarının ardından piyasada faiz artırım beklentilerinin oluştuğunu, bu sayede dün 4.19’u aşarak tarihi zirveyi gören dolar/TL’de bir toparlanma görüldüğünü belirtiyor.

Başbakan Yıldırım önceki gün yaptığı açıklamada kurdaki hareketin konjonktürel gelişmelerden kaynaklandığını, faiz ve kurda geçici dalgalanmalar olduğunu etkilerinin de hem geçici hem sınırlı olacağını söyleyerek, “Kur konusunda tedbirler tabi ki alınacak, para politikasından TCMB sorumlu, TCMB gündemine hakimdir, gerektiği zaman gerekli tedbirleri almıştır, bundan sonra da alır” dedi.

Öte yandan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, TCMB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda TCMB’nin elindeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğini, gerekirse ilave sıkılaşma yapılacağını söyledi.

Çetinkaya’nın açıklamaları da dün kurda aşağı hareket destek verdi.

Sepet bazında TL ise 4.6920 ile tarihi seviyesini test ettikten sonra aynı saatte 4.5838/4.5859 seviyesinde, 5.1941 ile tarihi zirveyi gören euro/TL ise aynı saatte 5.0619/5.0656 seviyesinde bulunuyor.


Dolar, ABD-Çin ticaretindeki gerginlikler ve ABD’nin Suriye’ye bir füze saldırısı düzenleme olasılığının finansal piyasaları sarsmasıyla haftanın başlarında güvenli liman olarak algılanan yen karşısında değer kaybetmişti.

ABD’nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri 5 baz puan artışla Mart sonundan bu yana en yüksek seviyeye yükselirken, dolar artan ABD hazine tahvil getirilerinden destek buldu.

Dolar endeksi dün yüzde 0.2 yükselerek ard arda dört günlük düşüşüne ara vermesinin ardından bugün yükselerek 89.778’de bulunuyor.

Tahvil bono piyasasında da TL’de görülen düşüş yönlü seyirle birlikte faizlerde gevşeme gözlendi. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi bugün spot kapanışta yüzde 13.16, valörde son işlemde yüzde 13.02 oldu. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta yüzde 14.43, valörde son işlemde yüzde 14.36 seviyesinde gerçekleşti.

REUTERS

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.