Dr. Enes Başak: "En büyük prensibimiz, yazarların da kazandığı sistemler inşa etmek"

Dr. Enes Başak: "En büyük prensibimiz, yazarların da kazandığı sistemler inşa etmek"

Söyleşi: Eylül Ayça Karakuş

Merhaba sevgili Medya Ege okuyucuları.

‘Eylül’le Bir Kitap, Bir Yazar’ konuğu Dr. Enes BAŞAK bu özel röportada kitap severler için bilgi verecek.

Son zamanlarda kitap çıkartmak isteyen gençlerimizin sayısı artıyor. Hal böyle olunca çalınacak bir çok yayınevi kapısı oluyor. Maalesef bu konuda pişmanlık yaşıyan yazarlarımız var. Sizi Medya Ege okuyucularıyla tanıştırırken yayınevi ile ilgili çalışmalarınızada değinmek istiyorum.

1-Sizi tanıyabilir miyiz?

Merhabalar ben Dr. Enes Başak. Şuan Çorum Ortaköy’de görev yapıyorum. Doktorluk dışında yardım kuruluşlarında rol alıyor ve yayın dünyasında bazı çalışmalar yürütüyorum.

img_5131-(1).jpg

2- Doktor olmanızın yanı sıra Yayın dünyasına giriş yaptınız.

Yayınevi çalışmalarınız nasıl başladı, bizimle paylaşır mısınız lütfen...

Yayın hayatına öğrencilik yıllarımda başladım. “Hastanede Bir Gariplik Var” ve “Hekimliğe İlk Adım” olmak üzere iki kitabım mevcut. Edebiyat dünyasına katkıda bulunmak ve genç yazarlara yardımcı olmak adına Alican Sofu ile birlikte Genç Kalemler Antolojisi projesini yürüttüm. Bu projede birbirinden değerli yüzü aşkın şair - yazarı buluşturarak 5 adet kitaba imza attım.

3-Başkalarının kitabını çıkarmayı neden düşündünüz?

Kendi kitaplarımı yayınlarken karşılaştığım zorluklar ile o kitaplara kavuştuğumdaki heyecanı yaşayan ve yaşamak isteyen insanları gördükçe yayın hayatına atılmam gerektiğine inandım. Bu nedenle başka kalemleri kitap sahibi yapmanın yollarını araştırdım ve bu kapsamda İki Dost Yayınları olarak genç kalemlerin kitaplarını yayınlamaya başladım. Bugüne kadar yayınevimizden 13 adet kitap çıkardık.

img_6124.jpg

4-İki Dost Yayınları yeni bir yayınevi. Zamanla büyüyeceğinizin kanaatindeyim. İki Dost Yayınları olarak çalışma sisteminiz nedir?

Türkiye’de kitap yayınlamanın iki sistemi mevcut. İlki, yayınevinin basım ve dağıtımı kendisinin üstlendiği ve yazara belli oranda kâr veya telif ücreti verdiği sistem. Bu sistemde çalışan yayınevleri genelde ünlü insanların veya sosyal medya ağı geniş olan kişilerin kitaplarını basar. Yani gelecek vaat eden amatör bir yazarın veya kitap çıkarma hayali olanların bu sistemde çalışan yayınevlerinde kendine yer bulması çok zor.

İkinci sistem ise Self Publishing. Bu sistemde yayınevi yazarın eserlerini alır ve mizanpaj, redaksiyon, kapak tasarımı, dizgi, ISBN - bandrol alımı gibi tüm işlemleri yaparak profesyonel bir kitap haline getirir. Ardından da kitapları yayınlar ve yazara teslim eder.

Biz Self Publishing yöntemi ile çalışıyoruz. Amacımız, ilk sistemde keşfedilemeyecek yeteneklerin önünü açmak, çalışkan kalemleri kitap sahibi yapmak, genç yazarların önünü açmak ve “bir hayali olanları” hayaline kavuşturmak.

kitap-hazirlama-sureci.jpg

5-Ülkemizde Self Publishing sistemi ile çalışan birçok yayınevi mevcut. İki Dost Yayınları olarak sizlerin farkı nedir?

Biz İki Dost Yayınları olarak yayın hayatında şeffaflıktan yanayız. En büyük prensibimiz ise “Yazarların da Kazandığı Sistemler İnşa Etmek”.

Bunu neden mi söylüyoruz?

Self Publishing alanında kitap yayınlayan yayınevlerinin ücret politikalarını araştırarak inceleyebilirsiniz. Birçok yayınevi bu işlemi ortalama 2500-3000 TL arasında yapmakta ve internet mağazalarındaki kitap satışlarından yazara en fazla %20 oranında kâr payı vermekte. Basit matematiksel işlemler yapıldığında buralardan kitap çıkaran bir kişinin verdiği maliyeti çıkarması için internet kitap satışlarında yaklaşık olarak 1.100 adet kitabının satılması gerektiği çıkıyor. Bu sayıya ulaşmak yeni ve genç yazarlar için maalesef zor.

6-İki Dost Yayınları olarak siz nasıl bir yol izliyorsunuz?

Biz yazarın eserlerini, tüm gerekli işlemleri yaparak diğer sistemlere göre daha düşük bir fiyat ile yasal bir kitap haline getiriyoruz ve tüm kitapları yazara teslim ediyoruz. Yazar, kitaplarının satışlarını kendisinin düzenlediği imza günleri ve sosyal medya aracılığıyla yapıyor. Yaptığı satışlardaki tüm kâr da kendisinin oluyor. Böylece diğer sistemler de 1.100 adet kitap satışında yazarlar ancak maliyeti çıkarabilirken, bizde sadece 300-400 adet kitap satışında maliyet çıkmakta ve 1.100 adet gibi bir satışa ulaşanlar ise ciddi miktarda kâr elde etmekte çünkü bizde hem maliyet ucuz hem de yazar yaptığı satışların tüm gelirlerini kendisi almakta. Kitabını yayınladığımız her yazara mail üzerinden göndereceğimiz bir dosya ile kitap satışlarında izlemesi gereken yol hakkında önemli tavsiyelerde bulunuyoruz. Böylece yazarlarımız daha hızlı yol alabiliyor.

7-Peki internet satışlarının olması genç yazarlar için iyi değil mi?

Şöyle ki eğer internet satışları ile entegre olarak genç yazarlar için bu yayınevleri reklam ve PR çalışması yaparak yeni okuyucu kazanmasını sağlıyorsa elbette internet satışlarının olması çok faydalı. Ancak gördüğümüz genel kanı bu yayınevlerinin genelde kitabını çıkardığı genç yazarlara yeni okuyucu kazandırmada pek bir rolü olmadığı yönünde. Dolayısıyla buralardan kitap çıkaran bir kişi internet mağazalarından kitabını satın alması için eşini, dostunu, arkadaşlarını ve sosyal medya takipçilerinin yönlendiriyor. Dolayısıyla genelde sadece kendi ulaştığı kitleye kitabı satılıyor ve kendisi maalesef düşük bir yüzde alarak zarar ediyor.

8-Peki bu güzel sistemle birlikte diğer yayınevleri gibi siz de telifli yayınlar yapmayı düşünmüyor musunuz?

Bizdeki kitap satışlarında olumlu çıkışlar yakalayan herkese kapımız açık. Öne çıkan ve talep gören yayınların telifli internet satışlarını daha yüksek kâr oranları ile yapacağız. Bunun için yazarlarımızla sürekli iletişimde olacağız.

9-Bu haberle birlikte önümüzdeki dönemde yayın konusunda bir kampanya yapmayı düşünüyor musunuz?

Elbette yapacağız. Bu haberin yayınlanması ile birlikte 1 hafta içerisinde bize ulaşan herkese sürprizlerimiz olacak.

10- Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bizlere kendimizi ifade etme fırsatı verdiğiniz için sizlere çok teşekkür ederiz. Bir hayali olan tüm kalemleri aramıza bekliyoruz.

Selamlarımla,

Dr. Enes Başak

www.ikidostyayinevi.com

WhatsApp: 0553 653 5607

Mail: enesbasak42@hotmail.com

Bilgi dolu bir röpartajda Medya Ege okuyucularına ayırdığınız zaman için teşekkür ediyorum size. iki Dost yayınevinin yolu açık olsun dileklerimle başarılar diliyorum size ve tüm yazarlarınıza.

’’ Eylül’le Bir Kitap, Bir Yazar ‘’ konuğu olmak için eylulaycaakarakus@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

unnamed-393.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.