Dünyada En Çok Yayılmış 7 Hastalık

Dünyada En Çok Yayılmış 7 Hastalık

Dünyada şu an kadar en çok yaygınlık göstermiş 7 hastalık.

İnsanlık tarihi boyunca birçok hastalık ile karşı karşıya kalınmıştır.Bazı hastalıklara çare bulunurken bazılarına hala çözüm bulunamamış ve birçok ölüme hala neden olmaktadırlar.Birçok insanın başının belası olan bu hastalıklara kısa bir göz atalım.

AIDS

AIDS, HIV etkeni nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan kan ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. AIDS kelimesi İngilizce Acquired Immune Deficiency Syndrome (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu) kelimelerinin baş harfleriyle oluşan kısaltmalardır.Bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen aıds enfeksiyona yatkınlığı artırır.Direnci düşen bireylerde kanser gibi birçok hastalık oluşur.Virüs bulaştıktan sonra yıllarca belirti vermeyebilir.Dünyada 35 milyon aıds’li insan vardır. Yayılmanın başlangıcından beri yaklaşık 78 milyon kişi HIV ile infekte ve 39 milyonu AIDS-ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmüştür. Birçok turistin mekanı olan türkiyede hastalığın çıkışından günümüze 7000 ile 14000 arasinda aıds’li birey vardır. AIDS hastalığı nedeniyle 1981 yılından 2007′ ye kadar 25 milyon insan hayatını kaybetmiştir.Dünyada çok fazla yıkıma sebep olan aıds için ülkeler birçok önlem almış ve bu önlemler hala uygulama da ancak hastalığın yayılmasını önleyememektedir.Hastalığın yıkım etkisini unutmamak için her yıl 1 aralık dünya aıds günü olarak kutlanmaktadır.

KOLERA

Vibrio kolera adlı mikroorganizmanın sebep olduğu kolera hastalığı vücuttan çok fazla sıvı kaybına sebep olan ve en hızlı öldüren hastalık olarakta bilinir.Yiyecek ve mikrop bulaşmış eşyalarla temas edilen malzemelerden bulaşır.19.yüzyılda birçok ölüme sebep olan kolera 1854 yıllarında londra’da yaptığı salgın hala akıllardan atılamamıştır.O dönemlerin anlatıldığı notlarda sabah sağlıklı uyanan bireylerin akşam öldükleri yazılmıştır.

VEREM

Sebep olan mikrop myobacterium tüberkülozis olarak bilinen bir bakteridir.İnsanlık çağının en eski hastalığı olarak da bilinen verem yüzyıllar boyu birçok ölüme sebep olmuştur.Verem ile ilgili en eski hasta ise sırt omurlarında verem mikrobu saptanan milattan önce 8000 yılına ait Hindistan da bir kadın cesedinde saptanmıştır.Solunum yolu ile yayılması ve kontrolünün çok zor olması sebebiyle insanlığın başına bela olmuş bir hastalıktır.Ülkemizde ise özellikle ikinci dünya savaşı zamanında birçok ölüme sebep olmuş.Son olarak 1990 lı yıllarda yaptığı salgın ile dünya sağlık örgütü tarafından tüm dünyada kırmızı alarm verilen hastalıklar listesine adını yazdırmıştır.

VEBA

Yersinia pestis adındaki bakterinin oluşturduğu bir hastalıktır.Antik çağlardan beri tanınan bir hastalıktır.Vücutta sebep olduğu kara lekelere dayanarak ‘kara ölüm’lakabını kazanmıştır.Ortaçağ avrupasının üçte birinin ölümüne sebep olan karanlık çağın karanlık hastalığıdır.O dönemde hastalık avrupayı ele geçirmiş ve bu hastalıktan korunmak isteyen dönemin hekimleri fotoğraftaki maskeyi yaparak ,korunmaya çalışmışlardır. Günümüzde tedavisi antibiyotiklerle mevcuttur.Çoğu ülkede görülmemesine rağmen asya ve afrikanın bazı bölümlerinde günümüzde de görülmektedir.

KKKA(KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ)

Hastalığa ilk kez 1944 yılında Batı Kırım’da görülmüştür.Afrika dışında Türkiye dahil birçok Asya ve Doğu Avrupa ülkesinde görülmüştür. Sendrom Türkiye’de ilk kez 2002 yılında ortaya çıkmıştır.Birçok ülkede görülen hastalığın bulaşma yolu 30 dan fazla türü olan kenedir.Hastalık hafif grip bulguları ile başlar.Kanama pıhtılaşma bozukluğuna sebep olan hastalık vücutta kanamanın durmaması sonucu bilinçte değişime ve arkasından ölüme sebep olmaktadır.Özellikle yazları artan vakalara karşı ,piknik ,gezi alanlarına giden bireylerin dikkatli olmaları ,gerekli önlemleri almaları korunma için önemlidir.

SITMA

Plazmodium denen parazitin dişi sineklerle insana bulaşması ile oluşan bir hastalıktır.Hipokrat tarafından milattan önce 340-400 yıllarında tanımlanan hastalık tüm dünyaya yayılmıştır.Birinci dünya savaşında Rusya da 5 milyon sıtmalıdan 60 bini hayatını katletmiştir.Amerika da ilk salgın 1938’de görülmüştür.Amerika dan sonra Nil vadisi ,Mısır,Etiyopya Karayipler,Haiti gibi birçok ülke de görülen hastalık toplamda 120 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştur.Günümüzde tedavisi, tanısı ,korunması kolay olan sıtma hala günümüzde ekvator çevresi özellikle afrika ülkelerinde görülmektedir.Ayrıca afrikada ölen her yüz çocuğun onunun ölüm nedeni olarak gösterilmektedir.

ÇİÇEK HASTALIĞI

Sebep olan etken poxvirus grubundan çiçek virüsüdür.Hastalık vücuda girdiği anda ateş,halsizlik , deride kızarıklık ile başlar.Kızarıklıkların büyüyüp tüm vücuda yayılması ve bu kırmızı keselerin patlaması ile birey acı çekerek ölür.Hastalık solunum yolu,kirli eşya,hastaya yaklaşma,sinekler ile bulaştığı için oldukça çabuk yayılır.Kesin tedavisi yoktur ancak dünya sağlık örgütünün çabası ve koruma programlarıyla tüm dünya ülkelerinde aşısı yaygın hale gelmiş ve kökünün dünyadan kazındığı bildirilmiştir.Günümüzde kökü dünyadan kazınsa da en son 1976 Etiyopya ve Somalide iki vaka bildirilmiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.