EGETODD’dan Roman Çocuklarına Ziyaret

EGETODD’dan Roman Çocuklarına Ziyaret

Ege Toplumsal Düşünce Derneği (EGE TODD)’nin düzenlediği sosyal sorumluluk projesiyle; STK temsilcileri, Tenekeli Mahallesi’ndeki roman çocukları ziyaret etti.

Çocuklara kıyafet yardımı yapılıp, dondurma dağıtıldı. Palyaço ve yüz boyama gösterileri ile roman çocukları doyasıya eğlendi. 

EGE TODD Başkanı Cem Kavur, bu çocuklar bizim kendi öz evlatlarımızdır, bu yavrularımızın tek ihtiyacı duyarlı vatandaşlarımızın sevgi ve ilgi göstermesidir. Tüm halkımızı zaman zaman bu çocuklarımızı ziyaret etmeye davet ediyorum” dedi. 

Ziyaretlerine İzmir Roman Hakları Merkezi Derneği le başlayan Başkan Cem Kavur ve dernek üyeleri, burada Roman vatandaşlarımızın AB projelerini Başkan Gökmen Dunar’dan dinledi. Dunar,  merkezlerinde Avrupa Birliği (AB) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı destekli İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi (İPA) projesi kapsamında, 100 Roman kadınına kuaförlük ve cilt bakımı kursu düzenlediklerini ve projenin detaylarını anlattı. Daha sonra toplu şekilde ağırlıklı olarak romanlardan oluşan Tenekeli Mahallesi’ne gidildi.

Ege Toplumsal Düşünce Derneği, Tepecik Romanları Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği ve İzmir Roman Hakları Merkezi Derneği burada Roman kanaat önderleri ile STK temsilcilerini buluşturan ortaklaşa bir seminer düzenledi. Düzenlenen seminere Rumeli Göçmenleri Derneği RUMAD Başkanı Mehmet Yıldız, Tepecik Romanları Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Aşkın Özbaylar, Uluslararası Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ekrem Selimler, İzmir Pomak Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Kar, Uluslararası Kobi Güçbirliği Girişimci Projeler ve Makro İşletmeler Derneği Başkanı Derya Demirden, İzmir Roman Hakları Merkezi Derneği Başkanı Gökmen Dunar, Vedat Karakaya, Filiz Çetiner ve Onur Sivaslı katıldı.


ROMANLAR TÜRKİYE’NİN GÜLEN YÜZLERİDİR

Girit kökenli ve doğma büyüme Eşref Paşa’lı olduğunu söyleyen Başkan Cem Kavur, “Soyadımdan da anlaşılacağı gibi İzmir’in en eskilerinden “Kavur” ailesinin mensubuyum. Bu bölgedeki sokakların, okulların çoğunda ailemizin ismi vardır. Çocukluğum Tepecik’te geçti. İzmir’de göçmen mahalleri ile Roman mahalleri o dönem yan yanaydı. Zaten Roman vatandaşlarımızın çoğu da balkanlardan buralara göçmüştü. Kültürlerimiz, evlerimiz, hayatlarımız İzmir’in o dönemlerinde iç içe geçmişti. O yüzden buraya gelirken göçmen dernekleri başkanı arkadaşlarımızı da çağırdık. Romanların yaşantısını en yakın biz göçmenler biliriz. Gençliğimde romanlarla aynı mahalleyi, aynı okulu paylaştım. Bir arada büyüdüm. O yüzden Roman vatandaşlarımızın yeri bende hep özeldir. Kendimi onlardan, onları benden bilmişimdir. Roman kardeşlerimiz benim dünyamda Türkiye’nin gülen yüzleridir. Romanların yüzü güldükçe Türkiye’nin de yüzü gülecektir” dedi.

ROMAN ÇOCUKLARI UMUTSUZ

Romanların kinleri mendil kuruyana kadar, dostlukları sonsuza kadardır. O yüzden onların samimi dostluklarına çok önem veriyorum diyen Başkan Kavur sözlerini şöyle sürdürdü; “Roman kardeşlerimizin geçmişte yaşadığı ayrımcılıkların farkındayız. Bugünde sosyo-ekonomik olarak zor şartlar altında yaşıyorlar. Sorunları büyük. Eğitim, istihdam, sağlık ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak konusunda sıkıntıdalar. İzmir’in en eski asli unsurlarından olmalarına rağmen yaşam standartları açısından dezavantajlı gruplar içinde İzmir’de mağduriyeti en yüksek topluluğu oluşturuyorlar. Roman mahallerini ziyaretlerim sırasında beni en çok etkileyen ise çocukların durumu oldu. Roman çocukları umutsuzluğun içerisinde yaşam mücadelesi veriyorlar. Eğitim çağında bulunan roman çocukları, toplumsal ve sosyal, ekonomik şartların getirdiği sorunlar nedeniyle eğitimde fırsat eşitliğine ulaşamıyorlar. Özellikle konuştuğumuz aileler ve çocuklar; maddi zorluklar ve sosyal koşullar yüzünden eğitim almamaktan şikâyetçiler. Bu bizi çok etkiledi. Bizler de anne-babayız.

Bu yüzden bugün buraya bu çocuklarımızın yüzünü güldürmeye, biraz da olsa yaralarına merhem olmaya geldik. Biz 80 milyon hep birlikte tek milletiz. Bu ülkede hiç kimseye buçuk muamelesi yapılmasını kabul etmiyoruz. Bu milletin ferdi olarak milletin her bir evladını kendi evlatlarımızdan ayrı görmüyoruz. STK temsilcileri ve bir vatandaş olarak sadece kendi evlatlarımıza değil ayrım yapmadan bu milletin tüm evlatlarına da sahip çıkmamız gerektiğinin farkındayız” dedi.

Seminer sonrası Tepecik Romanları Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği önünde çocuklara dondurma ikram edilip, kıyafet yardımı yapıldı. Çeşitli eğlencelerin düzenlendiği etkinlikte çocukların yüzüne eğlenceli figürlerin çizildiği yüz boyamaları ve palyaço gösterisi sunuldu. 

Romanların kendilerine gösterdiği ilgi ve sevgiden dolayı teşekkür eden Başkan Cem Kavur, “Ayrıca bu organizasyonda kıyafet konusunda bize desteklerini esirgemeyen Göksel Mamacı’ya ve My Tek Yalıtım Boya sahibi Onur Şafak Çelik’e özellikle teşekkür ediyorum” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.