Öykü Aksüyek

Öykü Aksüyek

Emeklilikte prime takılanlar

Geçimin her geçen gün zorlaştığı ülkemizde vatandaşlar cüzi de olsa sabit bir gelirleri olabilmesi adına emekli maaşına sığınmak istiyor. Bu sebeple son zamanlarda pek çok kişinin gündemini meşgul eden konuların başında ''Emeklilikte Yaşa Takılanlar'' yani daha yaygın olarak bilinen adıyla ''EYT'' geliyor.

Ben de ülkemizin geniş bir kesimini meşgul eden EYT konusunda vatandaşlarımızı aydınlatmak gerektiğini düşündüm ve gerek EYT'den emekli olma şartlarının neler olduğunu gerekse emekliliği yaş haddinden sağlayıp prim gün sayısından kaçıran vatandaşların neler yapabileceğini topluca kaleme almak istedim.

Şöyle ki;

8 Eylül 1999 tarihine kadar çalışan kişiler prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağladığı takdirde emekli olabiliyordu. Ancak getirilen yaş şartı ile birlikte pek çok vatandaşımız emekli olamamış ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak adlandırılmaya başlanmıştır.

Kamuoyunda sık sık gündem yaratan ve vatandaşlarımızca dört gözle beklenen EYT'ye yönelik düzenleme 01.03.2023 tarih ve 7438 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 03.03.2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu düzenleme uyarınca;

İlgili kişinin 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması,

İlgili kişi 4/1-a’lı(Eski Kanununa göre SSK’lı ise)5000 günlük prim ödemesinin tamamlaması, ilgili kişi 4/1-b’li(Eski Kanununa göre Bağkur’lu ise) erkek ise 9000 günü kadın ise 7200 günü tamamlaması,

İlgili kişi kadın ise 20, erkek ise 25 yıl sigortalılık süresini doldurması şartlarını sağlayan EYT'li vatandaşlar emekliliğe hak kazanmıştır.

Bu düzenlemeden itibaren EYT kapsamında yukarıdaki şartları sağlayanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak emekli olabilmektedir.

Ancak asıl sorun yaş şartını sağlamasına rağmen prim gün sayısını sağlayamadığından emekli olamayan vatandaşlarda baş göstermektedir. İşverenler kimi zaman kendi menfaatleri doğrultusunda işçinin çalıştığı dönemlerde bildirim yapmamakta/ eksik bildirim yapabilmekte ve işçi de prim gün sayısını sağlayamadığından emekli olamamaktadır.

Bu şekilde geçmişte çalıştığı dönemde iş yeri tarafından bildirim yapılmayan/ eksik bildirim yapılan ve emekliliği ucu ucuna kaçıran vatandaş öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak bu durumun düzeltilmesini talep etmeli, ancak bu talebi Kurum tarafından kabul edilmediği takdirde '' hizmet tespit '' adı verilen davayı açmalıdır.

Hizmet tespit davası; belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar tarafından hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılması gereken bir davadır. Ancak bazı istisnai hallerin varlığında bu 5 yıllık zamanaşımı uygulanmamakta ve vatandaşın daha önceki hizmetleri de tespit ettirilerek emekli olabilmesinin önü açılmaktadır. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşan vatandaşın hak kaybetmemesi adına bu alanda uzman bir avukata danışması gerekmektedir.

Dilerim ki hiçbir vatandaşımız hak kaybına uğramadan bir an önce dört gözle bekledikleri maaşlarına kavuşabilirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.