Emiralem kıyımını CHP'li Balbay meclise taşıdı

Emiralem kıyımını CHP'li Balbay meclise taşıdı

Balbay: "Bereketli toprakları taşa çevirmeyin"

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay İzmir Menemen - Emiralem’de taş, maden ocağı ve hazır beton işletmesine ÇED gerekli değil kararı ile izin verilmesine tepki gösterdi. Balbay Menemen Emiralem Ovasını Meclis gündemine taşıdı. Balbay Başbakan’a,”bereketli toprakları taşa çevirmeyin. Sulama Barajı için gerekli görülen ÇED, taş ve maden ocağı için nasıl gerekli görülmez.” diye seslendi.

Balbay bölgenin bereketini şöyle özetledi:

“Bu çalışmalar yörenin 36 hektar alanında yapılmak isteniyor. Bahse konu alan 1/100.000’lik planda tarım alanı olarak geçmekte. Alanın büyük bölümünde meralar, su toplama havzaları, zeytin ağaçları var, ayrıca bölgede 40 cins sebze, 20 cins meyve yetiştirilmekte. Emiralem özellikle çileğiyle Türkiye’de bir markadır. Menemen Belediyesi Zeytinyağı Fabrikası, Tatlı Su Şişeleme Tesisleri, Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi, ilk ve ortaöğretim okullarının yanısıra, Değirmendere Çayı ve Gediz Nehri, Gediz Nehri Regülatörü de bu alanda bulunan önemli tesislerdir. Müsade edilen maden ocakları tüm bu varlıklarımıza telafisi mümkün olmayan büyük zarar verecek.”

Balbay kararın alınmasında belediye başkanı dahil hiçbir kurum kuruluşun dikkate alınmadığını, muhtarların, ziraat odalarının ve diğer meslek örgütlerinin yok sayıldığını ifade ederek şunları söyledi:

“Karara Menemen Belediye Başkanı başta olmak üzere, önceki belediye başkanları, siyasi partilerin ilçe başkanları, Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, İzmir Barosu, Muhtarlar ve ilçede bulunan sendika ve esnaf koperatifleri gibi bütün sivil toplum örgütleri ile yörede yaşayan vatandaşlarımız karşı çıkmakta. Kararı alanlar ilçenin asıl yöneticileri olan bu dinamikleri yok mu sayıyor? On yıl önce girişimde bulunulan ve izin verilmeyen taş ocağı için bugün ne değişti de izin veriliyor? Valilik bunu açıklamalı.”

Balbay alınan karar ile bölgede adeta bir terör faaliyeti yürütülmesine izin veriliyor diyerek alanda nelerin kullanılacağını hangi işlemlerin yürütüleceğini şöyle sıraladı:

  • Yılda 6 ton dinamit ve 432 ton anfo patlayıcı kullanılacağı,

  • Yılda 1 milyon 600 bin ton bazalt kayanın dinamitle patlatılacağı,

  • Bir saatte 18 ton hafriyat çıkacağı,

  • Günde 30 tonluk kamyonlara 215 sefer taşıma yapılacağı,

  • Saatte 600 kg toz çıkacağı,

  • Saatte 160 metreküp beton hazırlanacağı,

  • Saatte 32 ton su tüketileceği,

  • İşletmenin 5 yıl süreli faaliyet göstereceği,

  • Yer altı su kaynalarının işletmenin tasarrufuna bırakıldığı, görülmektedir.

Balbay hükümeti İzmir’in her alanda hakkını vermeye çağırarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“İzmir’de 4 T ve 1 K diye özetleyebileceğimiz büyük bir hazine vardır. 4 T derken; ‘Turizm, Tarım, Ticaret, Teknolojiyi’, K ile de ‘Kültürü’ kastediyoruz. Bunlardan birisini geliştirmek ötekini feda etmeyi getirmemeli. Menemen Bölgesi Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin de çalışma, eğitim, araştırma alanında uğraş verdiği büyük bir hazinedir. Böyle bir hazine dönemlik taş ocaklarına feda edilmemeli.”

Balbay, Emiralem'in çileğinin dünyaca ünlü olduğunu anımsatarak şöyle devam etti:

"Menemen Belediye Başkanımız Tahir Şahin, tam bir yeşil deniz görünümündeki Emiralem'de imar izni vermiyor. Bu yeşil denize zarar gelmemesi için çaba harcıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de buraya baraj yapmayı planlıyor ama, ÇED raporu gerekir, deniyor. Taş ocağı için ise ÇED raporu gerekmiyor. Bu ne yaman çelişkidir."

Balbay Başbakan’dan verilen iznin iptal edilmesini isteyerek şu sorularına yanıt istedi:

  1. Valilik, Taş, Maden Ocağı ve Hazır Beton Tesisi kurulmasına ilişkin ‘ÇED Gerekli Değildir Kararını’ hangi gerekçelere dayanarak vermiştir.

  2. Valilik kararı alırken belediye başkanı, akademik oda ve meslek örgütleri ile muhtarlardan düşüncelerini almış mıdır?

  3. Tesisin faaliyetleri bölgenin tarımsal, sosyolojik, ekonomik varlıkları ile su kaynaklarını nasıl etkileyecektir?

  4. Halkın karşılaşacağı sağlık sorunlarına, doğanın fiziksel ve bitkisel yapısının bozulmasına, yerleşim alanlarının karşılaşacağı çevre sorunlarına ilişkin hangi önlemler alınacaktır?

  5. On yıl evvel verilmeyen izin bugün hangi dinamiklerin etkisi ile verilmektedir?

  6. Doğaya, tarıma, çevreye büyük zarar verecek böyle bir tesise ÇED gerekli değildir diyerek izin verilirken, İzmir Büyükşehir Belediyesinin canlı hayatı için en önemli ihtiyaç olan Sulama Barajı yapmasına neden izin verilmiyor?

  7. İzmir ilinde faaliyet yürüten taş, maden, mermer ocaklarının sayısı kaçtır?

  8. Valiliğin “ÇED Gerekli Değildir Kararını” iptal etmesi için bir talimatınız olacak mı?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.