En az 15 MHP'li vekil 'hayır' diyecek!

En az 15 MHP'li vekil 'hayır' diyecek!

Başkanlık sistemiyle ilgili kritik değerlendirmelerde bulunup, MHP'li milletvekilinin oylamada 'hayır oyu' vereceğini ileri sürdü.

MHP'li Ümit Özdağ, konuk olduğu bir programda Başkanlık sistemiyle ilgili kritik değerlendirmelerde bulunup, MHP'li milletvekilinin oylamada 'hayır oyu' vereceğini ileri sürdü.

MHP’li vekiller de Dursun Önkuzu’yu ve diğer bu ülkenin istikbali için şehit olmuş şahısları hatırlayacaklar ve ülkenin federasyona bölünmesi suçuna ortak olmayacaklardır. Benimle birlikte Başkanlık sistemine hayır diyeceğini açıklayan vekiller dışında, MHP'li 10 milletvekili daha imza vermeyeceğini bana söyledi.

8 MADDEDE BAŞKANLIĞA NEDEN HAYIR DEDİĞİNİ AÇIKLADI

Genel Başkan Adayı Prof. Dr. Ümit Özdağ, Başkanlık sistemine neden hayır dediğini de 8 maddede açıkladı.

İşte o maddeler:

- Başkanlığa karşıyım çünkü Türkiye’yi bu bilinmezliğe atamayız. İlla bu sistemin referanduma sunulmasını isteniyorsa 2 yıl sonra getirilsin. Önce milli birliğin yumuşaması lazım. Şu an çok tehlikeli bir süreçten geçiyoruz.

- Kuvvetler ayrılığı ilkesi yok. Her şey Erdoğan’a bağlı ve onun tekelinde.

- Böyle bir Anayasa ile Türkiye yönetilemez. Türkiye sürekli çatışma ortamına sürüklenir.

- Kamplaşmanın sonucu olarak ortaya çıkacak Türkiye’nin Batı tarafından da onaylanması.

- Cumhurbaşkanı kararnameleri, Türkiye Cumhuriyeti’ne tek başına yönetecek haklara sahip oluyor. Başkanlık sistemi gelirse kanuna gerek kalmaz.  

- 123. ve 126. Maddede yapılan değişiklikler çok kritik. Bu maddelerde yapılan değişiklikler isterse Cumhurbaşkanı’na bir kanunname yazıp, Güneydoğu Anadolu’da veya Karadeniz’de veya herhangi bir yerde özerk bölge kurma imkanı veriyor.

- Cumhurbaşkanı TBMM’ye karşı çok büyük bir güç kazanıyor. Denetleyici bir mekanizma yok.

- Atatürk’e vermediğimiz bir yetki veriyoruz. Yani Başkamutanlık. Şu an Başkomutan Meclis. Cumhurbaşkanı onu sadece temsil ediyor. Oysa yeni Anayasa’da direk Cumhurbaşkanı’na veriliyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.