Engelleri fark ettiren gezi

Engelleri fark ettiren gezi

Türkiye'nin ilk Engelli Farkındalık Merkezi’ni gezen Konaklı öğrenciler, engelli bireylerin karşılaştıkları zorlukları bizzat deneyimleyerek, empati kuruyor.

 

Konak Belediyesi, ilçedeki ortaokul ve liselerde eğitim gören öğrencileri İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Türkiye’nin ilk ‘Engelli Farkındalık Merkezi’ne götürüyor. Geçen yıl açılan merkeze düzenlenen geziler sayesinde Konaklı öğrenciler, engelli bireylerin yaşadığı zorlukları anlamaya ve empati kurmaya başladı. Son olarak Zafer Ortaokulu’ndan öğrenciler Konak Belediyesi’nce kendilerine tahsis edilen otobüslerle Limontepe’deki Engelli Farkındalık Merkezi’ ne getirildi. Engelli Farkındalık Merkezi’ni görevli personel rehberliğinde gezme fırsatı bulan öğrenciler, farklı mekansal düzenlemeler, oyunlar, etkinlikler ve materyaller aracılığıyla engellilerin yaşadığı zorlukları ve sıkıntıları daha yakından deneyimledi.

EMPATİ KURDULAR

Merkezdeki çeşitli uygulamalara dahil olan öğrenciler bu sayede engelli bireyleri daha iyi anlayarak, empati kurabildi. Merkezde bedensel engelliler gibi tekerlekli sandalyeye binip özel parkuru geçmeye çalışan öğrenciler, engelsiz oyun alanının yanı sıra üstün yeteneklileri anlamak için yap- yapabilirsen uygulamasına katıldı. Bu parkurun ardından öğrenme güçlüğü alanını ve Otizmli bireyleri anlamak için de duyu labirentini deneyen öğrenciler görme ve işitme engelli bireyleri anlayabilmek için de karanlık ve aydınlık mekanlara girdi. Etkinlik sonunda öğrenciler merkezden yine Konak Belediyesi’nce alınarak evlerine bırakıldı.

SOSYAL BELEDİYECİLİK ÖRNEĞİ

Sosyal belediyeciliğin başarılı bir uygulaması olan ‘Engelli Farkındalık Merkezi’ İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılının Aralık ayında açıldı. Engellilerin yaşadıkları sorunlara ve sıkıntılara onların gözünden bakarak farkındalık yaratmayı amaçlayan merkeze gelenler farklı engel gruplarının mekansal düzenlemeler, oyunlar, etkinlikler ve materyaller aracılığıyla deneyimleyebiliyor. Merkezde görme, işitme ve ortopedik engelliler alanı, tekerlekli sandalye parkuru, öğrenme güçlüğü ve üstün yetenekliler alanı, otizm labirenti, karanlık ev ve market alanı ile zihinsel engelliler alanı yer alıyor. 1,5 milyon TL’ye mal olan merkezden her yaş grubundan öğrenciler, kamu çalışanları, eğitimciler ve aileler gibi toplumun her kesiminden ve yaş grubundan bireyler yararlanabiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.