Engelli raporuyla araç alımı artıyor

Engelli raporuyla araç alımı artıyor

2024 yılının ilk 2 ayında otomobil satışlarının yüzde 30’undan fazlası yani yaklaşık 45 bin adedi ÖTV muafiyetli araçlar oluşturuyor. Peki kimler ÖTV'siz araç satın alabiliyor.

Türkiye’de 2024 yılının ilk 2 ayında otomobil satışları yüzde 52,11 oranında artarak 146.318 adede ulaştı. Bu sonuç hem ocak hem şubat hem de ilk 2 ay sonunda tarihi rekor satışlara ulaşıldığını ortaya koydu.

Rekor yılı olan 2023’ten çıkıp, belirsizliğin hakim olduğu 2024’ün ilk aylarında bu rekorların yaşanmasının ana sebebi ise ÖTV muafiyetli araç talebinin artması oldu.

thumbs-b-c-d0c43333a647a080e29b3c64a3f536a5.jpg

Otomotiv uzmanı Emre Özpeynirci de artan talebin ortasında engelli raporuyla araç alımına yönelik merak edilenleri açıkladı. Buna göre Özpeynirci’nin şunları söyledi:

“Hatırlatmak gerekirse, Türkiye’de engelli bireylere kolaylık sağlamak adına, engellilik oranı yüzde 90 ve üzerindeki vatandaşlar ÖTV’den muaf yani ÖTV’siz otomobil satın alabiliyor. Buna bağlı olarak ilk 2 ayda otomobil satışlarının yüzde 30’undan fazlası yani yaklaşık 45 bin adedi ÖTV muafiyetli bu araçlardan oluştu. Toplam otomobil satışlarından filoyu düşünce oran yüzde 40’a kadar çıktı.

1 OCAK’TA LİMİT YÜKSELDİ

ÖTV muafiyetli otomobil talebinin yılın ilk çeyreğinde diğer aylardan daha yüksek olmasının sebebi ise engelli vatandaşlar için araç alımında uygulanan istisna limitinin her yılın başında artmasından kaynaklanıyor. Bu yıl 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere malul ve engelli vatandaşlar için araç alımında uygulanan istisna limiti 1 milyon 4 bin 200 TL’den yeniden değerleme oranı olan yüzde 58,46 artışla 1 milyon 591 bin 200 liraya yükselince, bu limit içine giren araç sayısında önemli artış yaşandı. Özellikle C-SUV sınıfında alınabilecek otomobil sayısının artması yaşanan talep patlamasında etkili oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.