“Erken yaşlarda çıkan fıtık kısırlık yapıyor”

“Erken yaşlarda çıkan fıtık kısırlık yapıyor”

Polat, çocuklardaki fıtığın kısırlığa yol açabildiğini söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Cerrahi Kliniği’nden Opr. Dr. Dilek Polat, çocuklarda fıtık konusu ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Çocuk Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Dilek Polat, çocuklarda oluşan kasık fıtığının hem tip hem de onarım tekniği olarak yetişkinlerden farklılık gösterdiğini belirterek, “Her 100 erkek çocuğundan yaklaşık 3 ünde kasık fıtığı gelişir. Fıtık, karın içi organ ve dokularının karın duvarındaki zayıf bir bölgeden dışarı çıkması olarak tanımlanır.

Bebek anne karnında gelişirken karın içini döşeyen zardan eldiven parmağı gibi bir çıkıntı kasık kanalından dışarı uzanır. Bu açıklıktan aşağı karın içi sıvısının sızması sonucunda da kasık bölgesinde bir şişlik oluşur. Fıtık, çocuklarda önceleri kasıkta beliren ve kaybolan bir şişlik olarak dikkati çeker. Ağlama, ıkınma ya da öksürük gibi karın içi basıncını arttıran durumlarda şişlik daha belirgin hale gelir. Çocuklarda kasık fıtığının nedeni gelişimsel bir artık olduğu için kendiliğinden iyileşme olasılığı yoktur. Kordon kisti veya hidrosel biçimindeki artıklar da kasık fıtığına dönüşebilir” dedi.

Çocuklarda göbek fıtığı


Dr. Dilek Polat şöyle devam etti: “Anne karnındaki cenin, göbekten çıkarak, anneye uzanan damarlar ile yaşamını sürdürür. Doğumdan bir süre sonra düşen göbek kordonu içinde yer alan bu damarların geçebilmesi için, karın duvarında bir açıklık vardır. Birçok yeni doğan bebekte bu açıklıktan karın içi organlar dışarı çıkarak, göbekte bir şişlik oluşturur. Bu durum umblikal herni (göbek fıtığı) olarak anılır. Dışarıdaki şişlik zamanla büyüse bile, fıtık, karın duvarının gelişimi ile kendiliğinden iyileşebilir. Eğer çocuk acil şartlar olmadan tespit edildikten hemen sonra uygun şartlarda ameliyata alınırsa bu ameliyat zor bir ameliyat değildir. Biz hastanemizde bu ameliyatı ‘günübirlik cerrahi’ olarak uygulamaktayız. Hastaların önemli bir bölümü ameliyattan 2-3 saat kadar sonra evlerine gidebilir ve hastanede yatmaları hiç gerekmeyebilir.”


Erkek bebeklerde olduğu gibi, kız çocuklarında da fıtığın olabildiğini belirten Dr. Dilek Polat, “Çünkü kız çocuklarında da benzer kasık kanalı bulunmaktadır. Fakat kızlarda kasık fıtığına daha az rastlanmaktadır. Kız çocuklarında dışa fırlayan genellikle bağırsak değil yumurtalık olur. Anneler çocuklarının kasıklarında bulunan bu şişliği genellikle fark ederler. Bu nedenle tedavisi daha kısa sürede yapılabilir” diye konuştu.


Fıtığın en kısa sürede tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Polat, “İhmal edildiği zaman bu durum fıtık boğulmasına sebep olabilir. Böyle bir sorun oluşması halinde, birkaç saat içinde hastaya müdahale edilmediği takdirde, sıkışmış olan organlarda beslenme bozukluğu meydana gelir ve çürüme oluşmaya başlar. Geç kalınırsa hasta için hayati tehlike haline gelir. Hemen müdahale edilerek, çürük olan organ bölümleri çıkartılmalıdır. Çocuklardaki fıtık ve hidrosel sorunlarında kısırlık sorunu yaşanabilir. Özellikle tedavinin gecikmesi halinde, sıkışan ve boğulan fıtık, çocuğun testislerini bozabilir, çocuk cerrahisine uygun şekilde operasyon gerçekleştirilmelidir” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.