Eski Facebook çalışanı: Sosyal medya toplumu...

Eski Facebook çalışanı: Sosyal medya toplumu...

2007 yılında Facebook’ta çalışmaya başlayan ve kullanıcı arttırma alanında başkan yardımcılığı yapmış olan Chamath Palihapitiya, Stanford Üniversitesi’nde konuştu.

Katıldığı panelde işiyle alakalı büyük bir suçluluk duyduğunu belirten Palihapitiya, “Sanırım toplumun işleyişiyle ilgili sosyal dokuyu parçalayan araçlar yarattık.” dedi.


Palihapitiya’nın eleştirileri sadece Facebook’a yönelik değil, bütün sosyal medya mecralarını kapsıyordu. “Kalpler beğeniler baş döndürücü. Kısa sürede oluşturduğumuz bu dopamin hormonuna bağlı geri bildirim döngüleri toplumun işleyişini yok ediyor. Buralarda gerçek anlamda sivil bir söylem, iş birliği yok. Yanlış bilgi ve gerçek dışılık var ve bu durum sadece Amerika’nın sorunu değil. Bu durum küresel bir sorundur.” sözleri dikkat çekti. 

Sosyal medya sayesinde daha büyük grupların belli bir yönde manipüle edilip yönlendirilebileceğinden bahseden Palihapitiya, kendi çocukları için sosyal medyanın kesinlikle yasak olduğundan da bahsetti. 

Palihatipiya’nın sözleri, Facebook’u bugünkü gücüne ulaştırmış fakat daha sonra kurumdan ayrılan diğer kişilerin sözleriyle de uyuşuyordu. Şirketin ilk yatırımcılarından biri olan Sean Parker, Facebook ve diğer sosyal medya mecralarının insan psikolojisindeki savunmasızlığı istismar ettiklerini ve bunu başarıyla yaptıklarını söyleyerek Kasım ayında sosyal medyayı bıraktığını açıklamıştı. Aynı zamanda Facebook’un eski ürün müdürü olan Antonio Garcia-Martinez, Facebook’un topladığı kişisel bilgilere dayanarak Kaos Maymunları adında bir kitap yazmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.