“Eyalet sistemi getiriliyor!”​

“Eyalet sistemi getiriliyor!”​

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Anayasa referandumu oylaması öncesinde Kemalpaşa’nın köylerine çıkarma yaptı, vatandaşlara Hayır’ı anlattı.

Kemalpaşa Merkez’de de esnaf ziyareti gerçekleştiren Sındır, “Getirilmek istenen düzenleme ile bütün yekiler bir tek adama devrediliyor. Ayrıca bu değişiklik teklifiyle Cumhurbaşkanına, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile eyalet sistemi getirme yetkisi veriliyor” dedi.

“DANIŞARAK, SORARAK AYDINLIK YARINLARA ULAŞABİLİRİZ”

Sözlerine Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştirerek başlayan Sındır, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden kastedilen şu; Cumhurbaşkanını seç hükümet olsun. Tek, başına bir kişi hükümeti. Çünkü Anayasa’dan başbakanlık makam, mevki, yetki ve sorumluluğu tamamen kaldırılıyor. Başbakanın bütün görev, yetki ve sorumlulukları Cumhurbaşkanına veriliyor.  Bakanlar kurulu Anayasa’dan tamamen kaldırılıp atılıyor. Böyle bir kurul yeni teklifte yok. Bakanlar kurulunun tüm görev, yetki ve sorumlulukları Cumhurbaşkanına yükleniyor. Meclis’te olan idari, mali birçok konuda görev, yetki ve sorumluluklar Meclis’in üzerinden alınıp Cumhurbaşkanına veriliyor. Tüm yetkiler bir kişiye veriliyor. Biz, birbirimize danışarak, sorarak; sorgulayarak aydınlık yarınlara ulaşacağız. Gelecek ortak akılda, tek adam rejiminde değil” dedi.  

“İDARİ BÜTÜNLÜĞÜMÜZE TEHDİT!”

Anayasa’nın 123. maddesinde yapılan değişikliğe dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Sındır; “Anayasa’nın 123. maddesinin son fıkrasına açın bakın derki; kamu tüzel kişiliği kanunla ve kanunla yetki verilen kurumlar tarafından oluşturulur der. Şimdi getirilen teklifte kamu tüzel kişiliği kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulur diye bir ifade var. Yani cumhurbaşkanına kararname ile kamu tüzel kişiliği kurma yetkisi veriliyor. Bu şu demek; eğer bu Anayasa teklifi geçerse Cumhurbaşkanı isterse bir kararname ile örneğin Trakya’daki Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’ı illerini kaldırıyorum hepsini birleştiriyorum, bir Trakya vilayeti, bir Trakya eyaleti oluşturuyorum diyebilir. Aynı şekilde örneğin Güneydoğu Anadolu’daki GAP Bölgesindeki illeri birleştiriyorum, burada da bir Güneydoğu Anadolu Bölgesi eyaleti oluşturuyorum diyebilir. Memleketi bir eyalet sistemine dönüştürme, kamu tüzel kişiliği olarak eyalet yapısını, idari yapısını belirleme yetkisini bu değişiklik teklifiyle Cumhurbaşkanına veriliyor. Bu düzenleme idari bütünlüğümüze tehdit!” dedi.  

“REFERANDUMUN İKTİDAR MÜCADELESİ DEĞİL!”

Referandumun herkesi ilgilendirdiğini ifade eden ve Kemalpaşa’dan tüm vatandaşlara oy kullanma çağrısı yapan Sındır, sözlerini şöyle sonlandırdı:  “Bu referandum memleketimizin geleceğini, siyasi partileri ve hepimizi doğrudan ilgilendiriyor. Devletimizin nasıl yönetileceğinin ve bizim birey olarak nasıl bir toplumda, nasıl bir devlet şemsiyesi altında yaşayacağımızın bir tercihi.  O yüzden sandığa gitmek çok önemli. Tüm vatandaşlarımız geleceği için, çocuklarımız için, memleketimiz için sandığa gitmeli. Demokrasimizi ve Cumhuriyetimizi korumak ve yaşatmak milletimizin elinde. Sandığa gidelim ve rejim değişikliğine hayır diyelim. Referandumun her hangi bir partinin iktidar mücadelesi olmadığını unutmayalım. Şahsi yönetime, istediğimi yaparım anlayışına ülkemizi teslim etmeyelim. Ülkemizin geleceğini bir tek kişinin iki dudağının arasına bırakmayalım.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.