Felçlilerde Erken Rehabilitasyona Dikkat!

Felçlilerde Erken Rehabilitasyona Dikkat!

Uzmanlar, beyin hasarları, diğeri ise omurilik yaralanmalarının neden olduğu felç hastalığı, erken dönemde yapılan uygun ve yeterli bir rehabilitasyon programıyla belli bir düzeye kadar tedavi edilebildiğini açıkladı

Özel İzmir Egepol Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tufan Özdem, felcin vücudun bir kısmında veya tamamında hareket etme yeteneği kaybı olduğunu ve genellikle duyu kaybıyla beraber kendini belli ettiğini söyledi. 

Özellikle orta ve ileri yaştaki kişilerde beyin hasarına bağlı vücudun sağ ya da sol tarafındaki kolu ve bacağı birlikte tutan yarım felçlerin daha çok görüldüğünü belirten Özdem, “Bu rahatsızlığa “İnme- Hemipleji” adı verilir. İnmenin en önemli nedeni beyine gelen kan akımının bozulmasıdır. Her yıl ülkemizde 150 bin kişinin inme geçirdiği kabul edilmektedir. Burada ki önemli iki unsurdan birisi, beyindeki hasarın derecesi, diğeri ise erken dönemde yapılacak uygun ve yeterli bir rehabilitasyon programının uygulanmış olmasıdır” diye konuştu. 

AMAÇ BEDENSEL İŞLEVİ ARTIRMAK
 

Rehabilitasyonun amacının hastanın bedensel işlev kapasitesini çoğaltmak, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olmasını sağlayıp yaşam kalitesini artırmak olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tufan Özdem şunları söyledi: “Bu hedefe ulaşabilmek için hastanın uzman bir ekip ve yeterli donanıma sahip bir rehabilitasyon merkezinde tedavi edilmesi çok önemlidir. Tedavi programı içinde uygulanan özel rehabilitasyon egzersizleri, elektrikli uyarım cihazları, ergoterapi adı verilen uğraşı tedavileri, el tedavileri, havuz içinde yapılan su içi egzersizler, konuşma tedavisi ve psikolojik destek tedavileri yer alır” 

TEDAVİ EKİBİ
 

İnmenin, dünyada en sık karşılaşılan beyin ve sinir sistemi hastalıkları sorunu olduğu bilgisini veren  Özdem, tedavinin fizik tedavi ve rehabilitasyon ekibi tarafından yapılması gerektiğini ifade etti. 

Tedavi ekibinde fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman doktorunun tedavi planlaması ve kontrolü altında geniş bir ekibin yer aldığını hatırlatan Tufan Özdem sözlerini şöyle sürdürdü: “Fizyoterapistler, rehabilitasyon hemşireleri, ortez ve protez teknisyenleri, iş ve uğraşı terapistleri, konuşma terapistleri, sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar bulunur. Yapılan ilaç tedavisinde amaç, beyin kanaması veya tıkanması neticesinde beyin dokusuna verilen hasarı bir an önce en aza indirmek, ilerlemesini önlemek ve beyin işlevlerinin sürdürülmesini sağlamaktır” 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.