Fethi Gürer: Çiftçinin kredi faizleri silinsin

Fethi Gürer: Çiftçinin kredi faizleri silinsin

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bankalara olan borçlarının faizlerinin silinip, yeniden ekim yapmasını sağlayacak teşviklerin de bir an önce verilmesinin zaruri hale geldiğini belirtti.

Sulama amaçlı kullanılan elektrik faturalarının hasat sonuna ertelenmesi ve üreticiye gerçek manada destek sağlanması yönünde öneride bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda sorunların kısa ve uzun vadeli çözüm gerektirdiğini belirtti. Tarım stratejik planı yapılmasını ve bir yıl önceden nerede ne kadar hangi ürün üretilecek, ürün maliyet ve satışı ne olacak, çiftçi zarar ederse zarar karşılanması için devlet katkısı ne olacak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

MAZOTTA ÖTV’Yİ KALDIRSIN

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Pandemi, kuraklık ve yanımızda ülke savaşının etkisi yarattığı olumsuzluk yanında uygulanan yanlış tarım politikalarının etkisinden tarımı kurtarmak istiyorsak mazotu ve gübreyi yarı fiyatına indirecek önlemler alınmalıdır, mazotta ÖTV kaldırılmalıdır, çiftçilerin üretimle ilgili bankalara olan kredi borçlarının faizleri silinmelidir, çiftçilere yeni destekler zamanında ve üretici teşvik edilecek biçimde verilmelidir” ifadelerini kullandı.

fotograf-2.jpg

21 ÜRÜNDE ARZ AÇIĞIMIZ VAR

Ülkemizin 21 üründe arz açığının olduğunu bu ürünlerdeki açığın ithalat yoluyla kapatıldığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hububattan, soyaya, mısırdın yem ve gübreye, bitkisel ham yağdan pamuğa kadar pek çok üründe, Türkiye’nin dışa bağımlı olduğumuza işaret etti.

YILDA 13 MİLYON YEM İTHAL

Yılda 26 milyon ton yem kullanılan ülkemizde yemin 13 milyon ton ithal edilirken gübrenin tamamına yakınının da ithalat yoluyla yabancı ülkelerden getirildiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ithalat yoluyla getirilen ürünlerdeki fiyat artışının da raf fiyatların yansıdığını ifade etti.

AY ÇİÇEK YAĞINDA SORUN VAR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde ayçiçeği üreticilerin uzun süre düşük destek verildiğini, şu an için verilen desteğin de yeterli olmadığına belirtti. Çiftçinin tam da ay çiçeğe hasat edeceği zaman ithalat kapılarının açıldığını hatırlatan Gürer, bu şekilde çiftçinin ürününün değer bulmasının önünün kesildiğini ve bu nedenle de üreticinin ay çiçeği ekmekten vazgeçmesi sonucu bugün ülkemizde ay çiçek yağı sorunun yaşandığını kaydetti. Gürer, 1 milyon ton ay çiçeği yağ tüketimine karşılık 450 bin ton ay çiçek yağı üretilen ülkemizde açığın giderilmesi için mevcut ekim alanları kadar daha ekim yapılmadı gerektiğini ifade etti. Yağlık ve çerezlik ayçiçek ekimi başladığı anımsatan Gürer halihazırda gelecek yıl için açığı kapatacak bir ekimden söz edilemez. Bu nedenle gelecek yılda hamyağ ithalatı sürecek. Savaş uzarsa fiyatlar yansımadı ayçiçek yağı fiyatını attırır. Aspir gibi ürünlerle yağ için yeni arayışlar sağlanabilir” dedi.

fotograf-1.jpeg

BUĞDAYDA TABAN FİYAT ÖNEMLİ

Geçen yıl buğday üretiminin kuraklık nedeni ile düştüğünü ve Türkiye’nin 17 milyon 700 bin ton buğday ürettiğini ancak 7-8 milyon ton buğdayı da ithal ettiğini anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Dahilinde İşleme Rejimi kapsamında yurtdışından getirilen buğday, burada işlenip un ve makarna halinde yeniden yurtdışına ihraç edildiği söylense de yerli üreticiye ton fiyatı ekmeklik buğday için geçen yıl 2 bin 250 lira olarak belirlenen buğdayın, yurtdışından bu yıl ton fiyatı 6 bin 300 lira ila 6 bin 700 lira arasında ithal fiyata getirilip, buradan 3 bin 250 liradan sanayiciye satıldığını” anımsattı. Mayısta TMO açıklayacağı taban fiyatın üretici maliyetleri dikkate alınarak yapılması gerektiğini belirtti.

GİRDİ MALİYET ARTIŞ YÜZDE 200’ÜN ÜZERİNDE

Türkiye’de tohum, gübre, mazot, ilaç, tarımsal sulamada kullanılan elektrik gibi girdi maliyetlerinin ortalama yüzde 200 civarında zamlandığına da dikkat çeken Gürer, yalnız Gübrede bir yolda yüzde %342 artış gerçeklendiğini ,üreticinin desteklenmesinin sözle olamayacağını, gerçek manada desteklemenin yapılması gerektiğini vurguladı.

BEYAZ ALTIN ÜRETİMİ DESTEKLENMELİ

Pamukta da benzer sorunların yaşandığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fetih Gürer, bir zamanlar ülkemizde ‘Beyaz Altın’ olarak tanımlanan pamuğun stratejik bir ürün olduğunu bu ürünü de ürettiğimizden çok ithal eder duruma gelindiğini belirtti. Gürer, pamuk elyafı, yağı, küspesi ile önemli bir ürün olduğunu, üreticilerin destekçisi olan kooperatiflerin yeniden etkili ve faal duruma getirilmesi gerektiğini ve kendi kendine yetecek üretim planlaması yapılması gerektiğini söyledi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mazot ve gübre fiyatlarının yarıya indirilmesi ile işe başlanmalı” diye konuştu.

İPLANLI BİR TARIM PLANI ŞART

Gürer ayrıca, “Ülkemizde en büyük sorun çiftçiye gerçek manada desteklerin verilemiyor olmasıdır. Bu sorunun giderilmesi için ülkemizde hangi alanda faaliyet gösteren hangi çiftçiye ne kadar destek verileceğinin kapsamlı bir yaklaşımla ele alınıp, iyi bir tarım planı ve öngörülebilir uygulamayalar uygulanmaya konulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.