FOÇA CLUB MED TATİL KÖYÜ ‘‘KURULUŞ ÖNCESİ VE SONRASI’’ KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

FOÇA CLUB MED TATİL KÖYÜ ‘‘KURULUŞ ÖNCESİ VE SONRASI’’ KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Foça Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi işbirliği ile  ‘Foça Club Med Tatil Köyü: Kuruluş Öncesi ve Sonrası’ konulu konferans gerçekleştirildi.

Foça Club Med Tatil Köyü’nün kurulması için emek vermiş, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Eski Müsteşarı Duayen Turizmci Mukadder Sezgin, 51 yıl öncesine götürdüğü konuşmasında; tatil köyünün kuruluşunun detayları ve Fransız yatırımcıların benimsediği turizm anlayışı hakkında önemli bilgiler aktardı.

Foça Club Med Tatil Köyü düşüncesinin, insanın doğa ve güneşle bütünleşmesini amaçlayan, çevreyle ilgili, doğaya saygılı bir turizm faaliyetinin ürünü olarak ortaya çıktığını belirten Mukadder Sezgin; ‘Foça, iklimi ve doğasıyla olduğu kadar, Fransa’yla olan tarihsel bağları dolayısıyla da büyük ilgi çekti. Fransız turizmciler, Foçalı çiftçiler ve köylülerle sohbet etti. Yöre hakkında detaylı bilgiler aldı. Tatil Köyü’nü, doğaya uyumlu, tabiata sığacak ve sığınacak bir mimari anlayışla inşa etti. 50 yıl önce kurulan Foça Club Med, Foça’nın sosyal, kültürel ve ekonomik gelişiminde büyük rol oynadı. Foçalı çalışanlar, bu sayede çeşitli meslekler öğrendi ve dünyayı gördü. Bu bakımdan Foça Club Med, çok güzide ve herkeste iyi hatıralar bırakmış bir tesistir. Çürütülmeye bırakılması, tarihe karşı büyük bir ayıptır. Aslına uygun olarak restore edilip, Foça halkının rızasına göre yeniden fonksiyon verilmelidir. Yöre ve Foça bu tesisten yeniden istifade etmelidir. Yerel Yönetim, Üniversite, STK’lar, iş adamları ve siyasilerin devreye girmesi gerekir. Yıllar sonra bugün, Foça’da bozulmamış müthiş bir tarihi doku gördüm. Onu koruyun. Foça hep yaşasın’ dedi.

Kurulduğu 1967 yılından kapatıldığı 2005 yılına dek, Foça’ya 3 milyon turist getiren ve 3 bine yakın kişiye istihdam sağlayan, halk arasında Fransız Tatil Köyü olarak bilinen ‘Foça Club Med’in, Türkiye’deki modern turizm faaliyetlerinin öncüsü ve büyük bir efsane olduğuna değinen Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, ‘Gerekli tüm çabaları ve gayretleri göstermemize karşın bugüne dek, ne yazık ki bürokratik engeller sebebiyle yeniden faaliyete geçirilemedi. Ancak çabamız kararlılıkla sürmektedir’ dedi.

Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansa; Foça Kaymakamı Ali Çetin, Foça Belediyesi Meclis Üyeleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Metin Kozak, Turizm Danışma Foça Şube Müdürü Samir Büyükkaya, Foça Kent Konseyi Başkanı Orhan Gürer, STK temsilcileri, turizmciler, akademisyenler, öğrenciler ve Foçalılar katıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.