Gayrimenkul Piyasası Güldürüyor!

Gayrimenkul Piyasası Güldürüyor!

Ali Eyce yazdı; Gayrimenkul Piyasası Güldürüyor!

İsmini fazladan reklam olmasın diye basına geçen bir haberde gayrimenkul piyasasında iş yapan bir firma ve konuşan yetkiyi aynen şu açıklamayı yapmış:

‘Gayrimenkul piyasası düşük faizli krediyi bekliyor’

Haklılar!

Gayrimenkul piyasasında satış ve alışları düzenleyen yeni yasalar çıkmadan önce neydi o piyasanın hali?

Bir anda fiyatlar arttı, artıkça fiyatlar arttı.

Akşam yazan, sabah uyanınca yükselterek düzenleme yaptı, sabah yazan akşam uyamadan önce düzenleme yaptı.

Devletin ilgili organları insanlar ev sahibi olması zorlaşmasın diye faizleri düşürdüğü dakikalarda sanki devlete, millete başkaldırır gibi fiyatları ikiye katlayanlar oldu.

Yasa çıkınca birçoğunun elinde doğru düzgün gayrimenkul ilanı kalmadığı gibi, ‘bul karayı, al parayı’ misali elinde cep telefonu, internette koydum satıyorum ilanı ve sitesiyle gayrimenkul sektöründe ciddiyetsiz ama para kazanma hırsıyla dolu insanlar bir anda yok oldu.

Üç kuruşu alırım, bir kuruş da masraf yapar süslerim, on kuruşa da satar, yedi kuruşu yiyecek yer, koyacak yer ararım diyenler de bir anda yok oldu.

Önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numaraları, sonra satış yetki belgesi, sonra fiyat üzerinden vergilendirmeler ortaya çıkınca da, on kuruşa satılan, 2 kuruşa satılmış gibi gösteriler vergi kaçırmalar da son buldu.

Bu işin ticaretini yapan, bu işi ciddiye alan ve işini bu olarak görüp, gayrimenkul mesleğine manevi değer katmayı tercih edenleri ayrı tutuyorum.

Onların meslekteki varlıkları sadece maddi değil bunu söylemeye bile gerek yok.

O mu yaptı, bu mu yaptı, şundan oldu, bundan oldu? Sorularına girip kafamı karıştırmak, söylemek istediğim, anlatmak istediğim özden çıkmak istemiyorum.

Bir gece de, bir günde, bir haftada fiyatları ikiye, üçe, dörde, beşe katlayan gayrimenkul piyasası sistemi, şimdi zar zor iş yapmanın, üstelik artan fatura ve vergi giderlerine karşı iş yapıp, para kazanıp, eksi bakiyeye düşmeme telaşı içinde.

Fiyatlar bu kadar yüksek iken, daha da yükselemeyeceğine dair kamuoyunda manevi ve maddi kanaat oluşmuş iken gayrimenkul alım satımıyla ilgili bu durgunluğun olması gayet doğal.

Gayrimenkul değerleri insanların gelirlerine göre gerçek değerine ulaşama kadar da bu durum doğallığını korur.

Gayrimenkul piyasasının düşük faizli kredi beklentisi içinde olmaları da gayet doğal da!

Çok hızlı koşan, çok uzun süre de dinlenir, hızlı koşmaması gerektiğini düşünür!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.