Gebeleri, yalancı sancılar kandırıyor

Gebeleri, yalancı sancılar kandırıyor

Gebeliğin son üç ayında doğumun başladığını düşünerek doktora başvuran hastaların yaklaşık yüzde 60 -70’inin hissettiği sancı; yalancı

Jinekolog Dr. Nagihan Saz, özellikle gebeliğin son üç ayında hissedilen sancıları, anne adaylarının “Doğum sancısı” sanıp paniğe kapıldıklarını söyledi. Opr. Dr. Saz, “Doğumun başladığını sanarak başvuran hastalarımızın yüzde 60-70 bu yalancı sancıların şaşırttığı gebeler. 5 soruluk bir testle gebeler bu sancıların yalancı doğum sancısı olup olmadığını anlayabilir ve boşuna panik yapmaz” dedi.

Gebeliğin, anne adayının beden ve ruhunda birçok değişikliğe yol açtığı uzun bir süreç olduğunu belirten İzmir Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Saz, hamilelikte ortaya çıkan sancılarla ilgili uyarılarda bulundu. Hamilelik sürecinde anne adayının rahminde kasılmalar, kasık bölgesinde ağrılar hissetmesinin doğal olduğunu kaydeden Saz, şunları söyledi:

PANİĞE KAPILMAYIN

“Gebeliğin ilk aylarındaki ağrılar genellikle rahim büyümesine bağlı, onu tutan bağların gerilmesiyle ortaya çıkar. Sürekli, hafif ve kasık bölgesine yaygın bir ağrıdır. Son üç aylık dönemde bu ağrılar daha çok sertleşme şeklinde olur. ‘Braxton Hicks Kontraksiyonları’ denilen bu ağrılar yalancı doğum sancısı olarak biliniyor. Bu kasılmaların en önemli ve gerçek doğum sancısından ayıran özelliği düzenli olarak gelmemesidir. Yalancı doğum sancılarının anne adayını ve rahmini gerçek doğum sancılarına hazırlayan kasılmalardır ve genellikle 24. hafta civarında başlar. Cinsel ilişki, susuz kalmak, uzun sürede ayakta kalıp yorulmak, bebeğin çok hareketli olması, karın bölgesine darbe almak gibi durumlarda bu sancılar daha fazla ortaya çıkar.”

5 SORULUK TESTE VERİLECEK YANITLAR ÖNEMLİ

Opr. Dr.Saz,  her hissedilen karın ve kasık ağrısının doğum belirtisi olmayacağı gibi basit bir kabızlığın bile karın ağrısına neden olabileceğine dikkat çekti. Saz, anne adaylarına şöyle seslendi:

“Hemen paniğe kapılıp hastanelere koşturmak için kendinizi ve bebeğinizi strese sokmayınız. Kendi pratiğimizde de görüyoruz ki doğumun başladığını düşünerek bize başvuran hastaların yaklaşık yüzde 60 -70’i hissedilen yalancı doğum sancıları nedeniyle başvuranlar oluyor. Herhangi bir ağrı ve kasılma hissettiğinizde özellikle gebeliğinizin son üç aylık döneminde kendinize şu soruları sorunuz: Ağrılarım düzenli yani aynı sıklıkta mı geliyor? Ağrılarımın şiddeti giderek artıyor mu? Uzanıp dinlenince ya da hareket ettikçe, sıvı tükettikçe veya masajla geçmiyor mu? Ağrılarla birlikte aşağı baskı hissi oluyor mu? Ağrılarla birlikte kanama, su gelişi veya başka bir akıntı oluyor mu?  Hepsinin cevabı ‘evet’ ise hemen doktorunuzla iletişime geçin. Yanıt ‘hayır’ ise ve ağrılar geçtikten sonra bebeğinizin sık sık oynadığını hissediyorsanız rahat olabilirsiniz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.