GENÇ MİMARLARDAN TARIM MÜZESİ İÇİN TASARIM

GENÇ MİMARLARDAN TARIM MÜZESİ İÇİN TASARIM

Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin düzenlediği ‘İncirliova Mimarlık Öğrencileri Yaz Kampı’nda öğrenciler Türkiye’nin ilk tarım müzesi için tasarımlar üretti.

Türkiye’nin her yerinden, 35 farklı üniversiteden 60 öğrencinin katıldığı Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yaz kampı’nda öğrenciler farklı tasarımlar üzerinde çalıştı. İncirliova Belediyesi’ nin ev sahipliğinde gerçekleşen kampta gençler  mimarlığı üretmeye, anlamaya, deneyimlemeye devam ettiler. 

Türk mimarlığının gelişmesi adına dayanışmanın ve deneyim paylaşımının yaşandığı kampta  genç mimar adayları, kendilerine bu fırsatı sunan İncirliova Belediyesi için ilçeye cazibe kazandıracak projeler üzerinde çalıştı.

Mimarlık öğrencileri. bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda Meydan Fikir Atölyesi, Sokak Fikir Atölyesi, Köprü Fikir Atölyesi ve İstasyon Fikir Atölyesi olmak üzere interaktif dört çalışma alanı kurguladı. Gençler ayrıca söyleşiler ve gezilerle de dayanışma ağlarının ilk ilmeklerini attılar.

GENÇ FİKİRLER

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan gençlerin kültürel aktivitelerin yanı sıra yeniden işlevlendirme üzerine de çalıştıklarını, başarılı çözümlemeler ortaya koyduklarını belirterek,  Türkiye’de üniversite gençleri için mesleki kampların sayısının artırılması gerektiğine işaret etti.

Alpaslan,yerel yönetim ,meslek odası işbirliğinin örneği olan yaz kampının düzenlenmesini sağlayan  İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale’ye teşekkür etti.

 

KALE “HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Aydın İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale ise  “Gençler Geleceğimiz. Onları ilçemizde ağırlamaktan mutlu olduk. gurur duyduk. Bizlere yol gösterecek projeler üzerinde çalıştılar. Bilhassa Tarım Müzesi fikrini önemsiyorum. Aydın-İzmir hattı Türkiye’de ilk demiryolu güzergahı. O dönemde. yöresel zenginliği taşımak, dünyanın sayılı ovalarından Menderes Ovası’nın berekitini taşımak için yapılmış. Bugün hala bu bereket topraklarımızda mevcut. Gençlerin çalışmalarını titizlikle inceleyerek, Cazibe merkezinin farkında olmaları lazım. Diğer çalışmaları da çok beğendik. Bilhassa içlerinden Tarım Kültürü ve Müzesi projesini kısa zamanda hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Türkiye’nin tanınmış mimar ve tasarımcılarının da ağırlandığı kampta, Yazgan tasarım Kerem Yazgan Eskişehir’de gerçekleştirdikleri Odun Pazarı projesini anlatırken, akademisyen mimar  Sait Ali Köknar modern tasarım tekniği örnekleri sundu.

Ören yerlerinin de gezildiği kamp 10 gün sürdü.

 GENÇLER HANGİ PROJELERİ HAZIRLADI ?

4 AYRI ATÖLYE 

İSTASYON ATÖLYESİ Erbeyli istasyonu’nun Tarım kültürü ve müzesi olarak yeniden işlevlendirilme potansiyelleri incelendi. Burada yıkık bir lojmanın İncirliova ve çevresi için incir ve zeytin başta olmak üzere tarımsal üretim odaklı etkileşimli bir mekan olmasına dair tasarımlar üretildi.  Bölgenin üretimini yansıtan ayrı mekanlardan oluşan tek bir müze modeli üzerinde çalışıldı.

 

SOKAK ATÖLYESİ Sevgi yolu ve iki meydanın bağlantılarının nasıl kurulması gerektiği üzerinde duruldu.  Yeni öneriler geliştirildi. Zemin kotu ve üst kotlarda neler olmalı, hangi sanatsal ve kültürel aktivitlere ağırlık verilmeli noktaları tartışıldı. Anıtın yönelimi yeniden planlandı. Tüm öğeleri bağdaştıracak projeler hazırlandı.   

 

KÖPRÜ ATÖLYESİ İkizdere köprüsünün hikayesine uygun projeler oluşturuldu. Yapının çevreyle kurduğu ilişki bağlamında yeni  fikirler geliştirildi. Köprünün korunması ve etrafında mesire alanları düzenlenerek bir cazibe merkezi haline gelmesi yönünde fikirler geliştirildi.  

 

MEYDAN ATÖLYESİ  Meydanı mahalle sakinleri tarafından günün her saati kullanılır hale getirmek amacıyla projeler hazırlandı. Belleklerde yer edinmiş Atatürk büstü ve mevcut ağaçlar korunarak yaya kullanım alanıları artırıldı. Bölge sakinlerinin talepleri doğrultusunda cephe sağlıklaştırılmaları gerçekleştirildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.