Google'dan yeni jest tabanlı arayüz Android P

Google'dan yeni jest tabanlı arayüz Android P

Android 9 ya da Android P sonunda tanıtıldı. Google, I/O 2018 etkinliğinde Android P'yi tanıttı. Son kullanıcıya ulaşması aylar sürecek Android P, jest tabanlı bir platform haline geldi. .

Android P adıyla anılan işletim sisteminin henüz resmi bir ismi yok. Peki Android P başka neler sunuyor?

Android P, Google I/O'da tanıtıldı. Aslında, gerçek cihazlara ulaşana kadar aylar geçecek ama Google, Android'in en yeni sürümünü resmen açıkladı. Android P, yeni özelliklerin yanı sıra yepyeni bir jestle platformunda yeniden tasarlandı. Arayüz, Apple'ın ilk kez iPhone X üzerinde uyguladığı hareketlere benzerlik gösteriyor. Ve evet, Android P, henüz resmi bir isim yok.

Peki Android P başka neler sunuyor?

Kullanıcı Deneyimi: Hareketler

İlk ve en önemli şey jestler! Android P, iPhone X'te kullandığınıza biraz benzer, ancak kesinlikle aynı olmayan hareketleri kullanarak cihazlarınızda gezinmek için yepyeni bir yol sunuyor.

Ekranın alt kısmında küçük bir ev göstergesi yer alıyor. Ekranın o kısmıyla çeşitli hareketler gerçekleştirebilirsiniz. iPhone X'te yaptığınız gibi ana ekrana dönmek için yukarı kaydırmak yerine, ana göstergeye dokunabilirsiniz. Geri dönmek için hala özel geri düğmeye sahipsiniz.

Android P'deki hızlıca kaydırma özelliği, kolayca görülebilen bilgilere sahip büyük kartlarla yeni bir çoklu görev menüsü getiriyor ve bir kez daha uygulama çekmecesini açıyor. 

Gerçek şu ki Palm, aslında sekiz yıl kadar önce tamamen web tabanlı bir telefona sahip olan ilk şirket. Ne yazık ki, Palm Pre gibi telefonlar çıkış yapamadı. Palm'ın en iyi tasarımcılarından biri Matias Duarte Google'a geçti ve şimdi Android'e benzer bir arayüz getiriyor.

Dijital sağlık 

Google, aslında, insanların % 70'inden fazlasının dijital cihazdaki zamanlarını daha iyi yönetme konusunda yardım istediğini ve bunun sistem düzeyinde gerçekten bir şeyler yapabildiği ilk şirket olduğunu öğrendi.

Dijital sağlığınıza odaklanmış yeni birleşik gösterge paneli ile Android P'de, telefonunuzu her gün kaç kez uyandırdığınızı, kaç adet bildirim aldığınızı, çeşitli uygulamalarda ne kadar zaman harcadığınızı gibi telefonunuzu nasıl kullandığınızı anlamak için daha kullanışlı bilgiler sunuluyor. 

Sabit bir bildirim akışından bir mola vermenize yardımcı olacak yeni bir başka yeni özellik Shush. Telefonunuzu ekran aşağı bakacak şekilde çevirin ve Rahatsız Etmeyin moduna girip, titreşimleri ve diğer dikkat dağıtıcıları kapatır. Tabii ki önemli bir şey varsa, yıldızlı kişilerin her zaman size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Ya da yatmadan önce telefonlarına bakıp saatlerce vakit geçirip uyku düzeninizi kesen insanlardan biriyseniz, Android P yeni bir "Wind Down" moduyla yardım getiriyor. Saati ayarladığınızda, telefon ekranınız otomatik olarak gece moduna geçecek ve bu da beyin için daha az uyarıcı demek. Bu basit bir şey, ancak Google, yatmadan önce sizi rahatsızlıklardan uzak tutmak için çok yardımcı olduğunu iddia ediyor.

Android Intelligence

Android Intelligence altında, cihazınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak bir dizi yeni özellik elde ediyorsunuz.

Uyarlamalı pil 

Bu özellik, önümüzdeki birkaç saat içinde hangi uygulamaları kullanadığınızı, hangi uygulamaların daha sonra kullanılmayacağını anlamak için cihaz içi makine öğrenimini kullanıyor. Cihazdaki makine öğrenmesi nedeniyle tamamen özel kalan bu bilgileri kullanarak Android sistemi, benzersiz kullanım düzeninize ve Google'daki pratik testlere uyum sağlayabilir. Bu, CPU uyandırmalarında % 30'luk bir azalma sağlayarak, daha fazla işlem gücü ile sonuçlanıyor. Pil ömründe büyük gelişmeler sağlıyor.

Yeni Otomatik Parlaklık

Çoğu akıllı telefon şu anda ekran parlaklığını ayarlamak için çevrenize güveniyor. Uyarlanabilir parlaklık olarak adlandırılan yeni özellikle, manuel ayarlamalar bir kez yapılıyor ve telefon, parlaklık tercihlerinizi öğrenir. Bu sayede kullanıcılar daha az manuel parlaklık ayarı yaparak daha iyi, daha kişisel ekran parlaklığı deneyimine sahip oluyor.

Eylemler

Geçtiğimiz yıl Android, uygulama başlatıcısını en üstte kullanacağınız uygulamaların ilk beşini gösteren tahmini uygulamaları başlattı. Android P ile Google ekibi, uygulama modellerine dayalı olarak tahmin edilen Uygulama Eylemleri adlı bir şey ekledi. Bu, temelde telefonunuzda yaptığınız şeylerin kısayolu. Örneğin, kulaklık bağlandığında, müziğin otomatik olarak çalmaya başlaması için bir komut istemi alırsınız. Veya telefonunuz spor salonunda olduğunu tespit ettiğinde egzersiz müziği çalma listesi çalmanızı tavsiye edebilir.

Slice API

Yeni bir Slice API'si, geliştiricilerin temel uygulama özelliklerine doğrudan işletim sisteminden veya aramadan doğrudan erişmelerini sağlıyor. Android P'de, bu özellik yalnızca aramada kullanılabilir, ancak gelecekte yayınlanacak sürümlerde genişletilmesini bekleniyor. Örneğin, Lyft, uygulamalarının bir bölümünü arama bağlamında oluşturmak için Slice API'sini kullanıyor ve doğrudan bir taksiye binmenize izin veriyor. 

MLKit

MLKit (makine öğrenme seti) platformlar arası olan ve hem Android hem de iOS ile birlikte çalışacak yeni bir cihaz içi API kümesi. Yüz tanıma, barkod tarama, görüntü etiketleme, akıllı yanıt, yer işareti algılama ve benzeri şeyler için modelleri kullanmaya hazır olmanızı sağlıyor.

Basitlik

Kullanıcıların Android P'de en çok beğeneceği değişikliklerden bazıları, kullanıcı deneyimini büyük ölçüde kolaylaştıracak küçük şeyler.

İlk olarak, karmaşık ses kontrolleriyle uğraşmak zorunda kalmadan medya sesini ayarlamak artık daha kolay. Zil sesi seviyesi için sessiz veya titreşim moduna hızla geçmenizi sağlayan bir düğme var. Bunların hepsi artık ulaşılamayacak yerde değil.

İkincisi, ekran döndürme şimdi çok daha basit. Android P'de, cihazı döndürdüğünüzde, otomatik olarak ekrana dönmek için ekranda bir düğme görüntülenecek. Bu şekilde, rahatsız edici otomatik ekran döndürmeleri gerçekten çok daha kolay bir şekilde yönetilebilecek.

Kaynak: Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.