Gürer; "Ev hizmetlerinde 42 bin 562 kişi sigortalı"

Gürer; "Ev hizmetlerinde 42 bin 562 kişi sigortalı"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ev hizmetlerinde çalışan kadınların sosyal güvenle sorununu gündeme getirdiği soru önergesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Serıeroğlu yanıtladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ev hizmetlerinde çalışan kadınların sosyal güvenle sorununu gündeme getirdiği soru önergesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Serıeroğlu yanıtladı. Bakan Sarıeroğlu, Türkiye genelinde primleri işverenler tarafından ödenen ev ve ev hizmetlerinde çalışan sigortalı sayısının 42 bin 562 olduğunu açıkladı. 

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 2015 yılında yapılan düzenleme ile ev hizmetlerinde çalışanların, sigorta primlerinin işverenler tarafından ödenmesi zorunluluğunun getirildiğini hatırlattı. 

Ömer Fethi Gürer, önergesinde bu kapsamda kaç kişinin sigortalandığını, 10 günden az çalışan sigortalı sayısının kaç olduğunu sorun Ömer Fethi Gürer, “İş kazası ve meslek hastalığı vb. karşılaşan kaç kişi vardır? Evde sigortasız işçi çalıştırdığı saptanan ve ceza alan kişi var mıdır? Sayısı kaçtır? İhbar dışı denetimler yapılmakta mıdır? Ev hizmetlerinde işçi çalıştırması teşvik uygulamasından yararlanan kaç işveren vardır? İşsizlik fonundan teşvik olarak yapılan ödemenin bu güne kadar tutarı ne olmuştur?” şeklindeki soruların da yanıtlanmasını istedi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre; 2017 yılı Temmuz ayı itibarıyla primleri işverenler tarafından ödenen ve ev hizmetlerinde çalışan sigortalı sayısı 42.562 olduğunu, on günden az çalışan sigortalı sayısı ise 6.124 olduğunu açıkladı. 

Bakan Sarıeroğlu, “Bakanlığımız tarafından, kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik denetimler ile birlikte, bilinçlendirme ve bilgilendirme faaliyetleri yürütülmektedir. Yapılan denetimler sonucunda kayıt dışı çalıştığı tespit edilenler kayıt altına alınmakta ve işverenler hakkında idari yaptırımlar uygulanmaktadır” dedi. 

GÜRER; " BU KADAR MI?"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şu ifadelere yer verdi; “2015 Yılında getirilen düzenlemeyle  42.562 kişi sigortalıydı, iki yıl oldu düzenleme yapılalı. 80 milyon nüfuslu ülkemizde ev hizmetlerinde çalışanların sayısının 42 binde kalmış olması düşünülemez. Ayrıca 10 günden az çalışan sigortalı sayısı ise 6 binler civarında olarak açıklanmaktadır. İstanbul’un küçük bir semtinde bile 10 günden az  süreyle ev işlerinde çalışan  sayısı 6 binden fazladır. Ciddi bir denetim yapıldığında gerçek rakamların, bakanlık tarafından açıklanan rakamların çok çok üstünde olacağı görülebilir. Bu konuda çalışanların işini yitirmemek için ses çıkarmadığı görülüyor. Bakanlık denetimlerini artırmalı ve çalışanları hakları konusunda bilinçlendirmelidir” dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.