Halep, rejimin eline geçiyor

Halep, rejimin eline geçiyor

Şam rejimi herhangi bir bölge için ateşkesi kabul etmeyeceğini ilan etti.

Rejim ve Rusya kentin doğusundaki bölgelerin yüzde 70'ini aldı, muhalifler çok küçük bir alana sıkışmış durumda. ABD, Rusya ile ateşkes için masaya oturmayacağını duyurdu. Şam rejimi de herhangi bir bölge için ateşkesi kabul etmeyeceğini ilan etti.

Suriye'nin kuzeyindeki Halep'te günlerdir devam eden bombardıman ve kuşatma, muhaliflerin ellerindeki alanların küçülmesine yol açıyor.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye Ordusunun Halep'in doğusunda, stratejik önemdeki El Şaar da dahil beş bölgeyi daha ele geçirdiğini duyurdu. Ordunun son kazanımlarıyla birlikte muhalifler Doğu Halep'te daha önceden ellerinde tuttukları bölgelerin yaklaşık dörtte üçünü kaybetmiş oldu.

El Şaar Halep Uluslararası Havaalanına da yaklaşık 10 km mesafede bulunuyor. Suriye devlet televizyonu Halep Uluslararası Havaalanı'nın da tamamen 'kurtarıldığını' duyurdu ancak muhalif kaynaklar bu bilgiyi doğrulamadı.

Muhaliflerin elinde bulunan bölgelerde ordu kuşatması altında hâlâ 100 bin civarında sivilin bulunduğu tahmin ediliyor. Bu bölgelerde ciddi gıda sıkıntısı yaşanıyor ve çalışır durumda bir Hastane de bulunmuyor.

Öte yandan siviller ordunun geri aldığı bölgelere dönmeye başladı ancak geri dönenler evlerinden geriye moloz yığınından başka bir şey bulamıyor.

ABD ateşkes toplantısını iptal etti

ABD, Rusya'nın daha önce ilan ettiği ateşkes görüşmesinin iptal edildiğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, "Biz henüz bir araya gelerek yapacağımız görüşmelerle yapıcı bir sonuca varacağımızı düşündüğümüz bir noktada değiliz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise, "Bu, muhaliflerin nefes alması ve toparlanması için zaman kazanma adımına benziyor" diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın suçlamasını reddederek görüşmeleri ileri bir tarihe ertelediklerini söyledi.

Trump: Rejimleri devirme yarışına son vermeliyiz

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump ise, "Hakkında hiçbir şey bilmediğimiz yabancı rejimleri devirme yarışına son verip terörü, IŞİD'i yenmeye odaklanmamız gerek. Artık bu yıkıcı dış müdahale politikalarına ve kaosa son verilmeli" açıklamasını yaptı.

Suriye'deki rejimin en önemli koruyucusu Rusya, Eylül ayından bu yana muhalif grupları havadan bombardımana tutuyor. Halep'teki son taarruz ise, 15 Kasım'da başlamıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.