HDP'li Baydemir mecliste "Kürdistan" dedi; tartışma çıktı

HDP'li Baydemir mecliste "Kürdistan" dedi; tartışma çıktı

Meclis'te "Kürdistan neresi?" tartışması sonrasında Osman Baydemir'e ceza

HDP Şanlıurfa Milletvekili ve HDP Sözcüsü olan Osman Baydemir, Meclis bütçe görüşmelerinde konuşurken, ''Ben Kürdistan'dan gelen bir temsilci olarak benim şu isteğim bu çatı Türk'ün ve Kürt'ün ortak çatısı olmalıdır'' dedi. Baydemir, ''Kürdistan'' ifadesine bazı AK Parti'liler ve TBMM Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı'dan tepki geldi. Baydemir, AK Parti ve MHP'lilerin oylarıyla meclisten 2 birleşim çıkarma cezası aldı. Baydemir'e verilen cezanın ardından HDP milletvekilleri Genel Kurul çalışmalarına katılmama kararı aldı.

Yeni TBMM İçtüzüğüne göre Meclis'ten geçici olarak çıkarma cezasına çarptırılan Osman Baydemir'in bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisinin kesilmesi bekleniyor. Meclis Genel Kurulu'nda 2018 yılı bütçe görüşmelerinde Başbakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların bütçesi üzerine konuşmak üzere HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir kürsüye çıktı. Osman Baydemir'in kürsüdeki "Ben Kürt halkının bir evladı olarak, Kürdistan'dan gelen bir temsilci olarak benim şöyle bir rolüm var"  sözleri tartışma yarattı. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın , Kürdistan diyerek nereyi kasettiğini sorması üzerine elini kalbine koyan Baydemir "İşte, orası Kürdistan" karşılığını verdi. Osman Baydemir'in bu sözlerine  AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da tepki göstererek yeni içtüzük hükümlerinin uygulanmasını yineledi. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı tutanakların incelenmesine karar verirken savunma yapmak içir tekrar kürsüye gelen Osman Baydemir şunları söyledi:

 "Kürdistan demek suç değildir, suç olmamalıdır"

"Bu hitabım bir savunma değil, yüreğimden bizi izleyen milyonların yüreğine hitaptır. Hiçbir zaman gizli bir ajandam olmadı, bundan sonra da olmayacak. Bundan yüzyıllar 'Dünya yuvarlaktır' dediği için insanlar yargılandı. 'Hayır ne münasebet dünya tepsidir' dediler. Kürdistan'a Kürdistan demek suç değildir, suç olmamalıdır. Kürdistan bütünün bir parçasıdır. Bu parçanın ilelebet ayrılmaması için adalete ihtiyacımız var, eşitliğe ihtiyacımız var. Hayatıma kastedebilirsiniz, ama Kürdistan gerçekliğini yok edemezsiniz. Gelin istişare yöntemiyle, diyalog yöntemiyle, gelin birbirimizi anlayarak hakikate hep birlikte sahip çıkarak bu sorunun köklü çözümünü hep birlikte bulabiliriz. Baydemir'in yüreğindeki ve zihnindekini çıkaramazsınız, hakikati örtemezsiniz. Yaşasın Kürt ve Türk halkının kardeşliği, yaşasın Anadolu Mezopotamya halklarının kardeşliği, yaşasın özgürlük, eşitlik, adalet, onurlu barış ve birlikte yaşam."

HDP GENEL KURULDAN ÇEKİLDİ

Baydemir'e verilen cezanın ardından HDP milletvekilleri Genel Kurul çalışmalarına katılmama kararı aldı. Genel Kurul'daki bütçe görüşmeleri HDP'liler olmadan devam etti.

CHP: KARŞIYIZ, AMA KÜRSÜ ÖZGÜRLÜĞÜ

Hürriyet'in haberine göre CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, Erdoğan’ın söylediği bağlamda da Baydemir’in kullandığı anlamda da bu ifadeye karşı çıktıklarını, ancak bu ifadeleri kürsü dokunulmazlığı kapsamında gördüklerini söyledi. Özel, “Bir parlamentoda en aykırı, en şok edici fikirlerin dahi dinlenilebilmesi ve tahammül edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bir demokratik olgunluk meselesidir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.