HSK SEÇİMLERİNDE ‘ALİ CENGİZ’ OYUNU

HSK SEÇİMLERİNDE ‘ALİ CENGİZ’ OYUNU

HSK üyeliğine seçilen Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu’nun seçilme kriterlerine uymadığını söyleyen CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan,

 

 “Nasıl üniversite diploması olmayan bir kişinin Cumhurbaşkanı olması mümkün değilse, yasal kriterleri sağlamayan bir kişinin de HSK üyesi olması mümkün değildir” dedi.Referandum sonrasında yürürlüğe giren HSYK’nin isminde ve yapısındaki değişikliği içeren kanunla beraber Kurul’un adı HSK oldu ve Anayasa’nın HSYK (HSK) ile ilgili 159/3’üncü maddesi “…üç üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilir...” hükmü ile üye sayısı ve üyelerinin seçimi düzenlendi.

HSK’ye seçilecek ‘öğretim üyelerinin’ niteliği ise, 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre belirlendi.HSK üyeliğine seçilen Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu’nun seçilme kriterlerine uymadığına dikkat çeken CHP İzmir Millevekili Murat Bakan, Köseoğlu’nun HSK üyesi olamayacağını söyledi.

HSK ÜYELİĞİNE SEÇİLEN KÖSEOĞLU SEÇİLME KRİTERLERİNİ TAŞIMIYOR!

HSK üyeliğine seçilen Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu’nun seçilme kriterlerine uymadığını belirten Bakan, konuyu şu şekilde açıkladı: “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’un 18’inci maddesine göre, HSK’ya üye seçilecek ‘öğretim üyesinin’ en az 15 (onbeş) yıllık olmalı. ‘Öğretim üyesi’ kavramı ile kimin ifade edildiği ise, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun, Tanımlar başlıklı 3/1-m maddesindeki ifadeye göre “m) Öğretim Üyeleri: Yükseköğretim kurumlarında görevli profesör, doçent ve yardımcı doçentlerdir” şeklinde açıklanmıştır. Üyeliğe seçildiği ilân edilen Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu’nun şahsi bilgilerinin yer aldığı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin resmi internet sitesine göre, Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu’nun ‘öğretim üyeliği’ 2005 yılındaki ‘yardımcı doçentliği’ ile başlamış. Yani Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu 12 yıllık öğretim üyesidir ve 6087 sayılı Kanunun 18’inci maddesindeki seçilme kriterlerini taşımamaktadır.”

REFERANDUM DA MEŞRU DEĞİL, HSK SEÇİMLERİ DE!

Bakan, “Mühürsüz oylar ve adil olmayan koşullarda yapılan referandum meşru olmadığı gibi, onun sonucuna göre yapılan HSK seçimleri de meşru değildir ve geçersizdir. Ancak Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu’nun seçimi ayrıca kendisinin seçimini düzenleyen mevzuata da aykırıdır. Nasıl üniversite diploması olmayan bir kişinin Cumhurbaşkanı olması mümkün değilse yasal kriterleri sağlamayan bir kişinin de HSK üyesi olması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.