Hünkar 'da' Beğendi!

Hünkar 'da' Beğendi!

Ali Eyce yazdı; Hünkar Beğendi!

Sosyal medyanın yeni trendi!

‘Beğeni satın almak’

‘Parası olan beğenilir’

Sosyal medya hastalığı maalesef bütün herkesi sarmış durumda.

Özellik ruhsal sorunlar yaşayan, psikolojik sorunları olan insanlar için sosyal medya adeta rahatlama, kendini mutlu etme, kendini bir işe yarıyor sanma merkezi oldu.

Sosyal medya devlerinden Facebook sahte hesaplar ve beğenilerle ilgili tedbirlerini aldı ve kişileri telefonlarına bağlı hesap açmaya zorunlu kılarak, bir nevi hesapların sahteliği, beğenilerin sahteliğinin önüne geçti.

Ancak aynı durumu diğer sosyal medya hesapları yapmadı, yapmak istemedi.

Çünkü onlar, gerçek veya değil daha fazla kullanıcıya sahip olmak adına bu konuda kontrol mekanizması kurmamayı tercih ettiler.

Yakın zamanda birçok ülke, sosyal medya platformu TİKTOK başta olmak üzere bir çok sosyal medya platformlarına yasaklar getirdi.

Nedeni ise kişilerin verilerine ele geçirmek!

Kişilerin verileri derken yanlış anlaşılmasın özel verileriniz falan değil.

Neyi beğendiğiniz, neye ihtiyacınız olduğu, ne baktığınız, neyi düşündüğünüzün bilgilerinin paylaşımı.

Örneğin tatile mi gideceksiniz, bir eşya mı satın almak istiyorsunuz bununla ilgili kısa bir araştırma yapıyorsunuz Google üzerinden ve arkasında sosyal medya hesaplarınızda aradığınız şeylerle ilgili size reklamlar düşmeye başlıyor.

Sanki birisi sizi takip ediyor gibi, sanki birisi sizi kandırıyor gibi, sanki sizi birileri gözetliyor gibi.

Çok ama çok tehlikeli!
Hapşursanız, geçmiş olsun mesajıyla birlikte medikal ilanlar, bitkisel ilanlar düşmeye başlayacak neredeyse.

İnsan psikolojisinde ise her zaman kendini beğendirmek vardır.

Bunun cinsiyet olarak yarımını yapmak çok doğru olmaz ama en azından kadınlar yönünden bunun daha da fazla olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Kadın güzelliğine düşkündür, güzel görünmeye düşkündür ve dolasıyla karşısında insanlara güzel görünmeyi, bakımlı ve temiz görünmeyi daha çok düşünürler.

İşte bu beğenilme tutkusu sosyal medya üzerinde de olunca, olmadık haller, olmadık durumlara girmenin dışında bir de beğeni satın alma hastalıkları oluştu.

Her hangi bir nedenle kendisine hedef olarak gördüğü insanla beğeni yarışına girenler, daha fazla beğeni alabilmek için para veriyorlar ve sosyal medya uzmanlarından beğeni desteği alıyorlar.

İzmir’de yaşayan kişi, hiç gitmediği Ağrı’dan, hiç tanımadığı Hakkâri’nin köyünde yaşayandan, yaşadığını iddia edenden beğeniler almaya başlıyor.

Mutlu oluyor!

Psikolojisini topluyor!

Kendisini kandırıyor!

Parası olmayınca da beğeni satın alamadığı için mutsuz oluyor, psikolojisi bozuluyor, hesaplarını bir aç, bir kapa yaparak kendisini sosyal medya içinde düştüğü paraya endeksli mutluluktan veya mutsuzluktan uzak tutmaya çalışıyor.

‘Nerede çokluk, orada ...’

Hünkarbeğendi!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.