İduğ: “Yerli otomobilde ticari araç üretimine odaklanmalıyız”

İduğ: “Yerli otomobilde ticari araç üretimine odaklanmalıyız”

Türkiye’de yerli otomobil tartışmaları devam ederken, Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen otomotiv seminerinde yerli otomobil üretimi ile ilgili olarak...

Yerli otomobil üretiminde rekabet koşullarının önemine işaret eden İduğ, binek otomobil üretildiği takdirde uluslar arası markalarla rekabet gücünün zor olacağını bu sebeple ticari araç üretmenin rekabette daha avantajlı olacağını söyledi. 80 milyon nüfusu olan Türkiye’nin 20 milyon araca sahip olduğunu ifade eden İduğ, Avrupa’da bu sayının çok daha fazla olduğunu dile getirdi. İzmir’in 20 milyon araç içinde 1 milyondan fazla araca sahip olduğunu açıklayan İduğ, “Yerli araç üretimi gerçekleştiği takdirde iç pazarda sattığımız aracın 3 katının ihraç edilmesi gerekiyor. İç pazarda satabileceğimiz otomobil sayısı 200 bin. Kurulacak fabrikanın ekonomik olabilmesi için 600 bin adet üretmesi gerekiyor. Bu olmazsa bu işin geleceği olmaz. Türkiye’nin 2020 yılına kadar ise 4 milyon ticari araca ihtiyacı olacak. Bu göz ardı edilmemeli. Bu sebeple, yerli araç üretirken dışarıya satacağımız aracın avantajları ve satılma olanaklarını göz önünde bulundurmalıyız” dedi.


37 saniyede bir otomobil


Yurt dışında 37 saniyede bir otomobil üretildiğinin altını çizen İduğ, “Banttan 37 saniyede bir otomobil çıkıyor. Bunun anında satılması lazım. Bu kar sıkışması sağlar. Çok sert bir rekabet koşulları var. Türkiye bu rekabete girecekse, yerli otomobil işiyle giremez. 600.000 otomobil üretmeyen fabrika üretken olamaz. Bu sebeple, üretildiği gibi satılması hızlı olacak otomobil olan ticari araçların üretimi büyük önem taşıyacaktır” diye konuştu.

Ege Otomotiv Derneği Otomotivde yatırımlara devam


Son günlerde ülke olarak zor günler geçirildiğini söyleyen İduğ, otomotiv sektörünün yatırımlara hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Türkiye’nin geleceğinin üniversiteli gençler olduğunu ifade eden İduğ, “Manisa’da büyük bir yatırıma imza atan TİRSAN firması var. Mehmet Tiryakiler beni aradı ve 170 kişiye ihtiyacımız var dedi. Gerekli yerleri aradım ve kriterleri tek özellikteydi. Mehmet bey bana meslek yüksek okulu mezunu olsun dedi ve gerekli personel bulundu, gönderildi. Şimdi burada söylüyorum. İçinizden mezun olan en iyi öğrencilere iş garantisi veriyoruz. Burada okurken kendinizi geliştirmeniz çok önemli. TİRSAN firması bu sefer 2017 yılında faaliyete geçireceği Manisa’daki fabrika için personel istiyor. Eğer gerekli koşulları oluşturduğunuz takdirde işe alınmanızda hiçbir engel olmayacaktır” dedi.

İduğ, yaptığı konuşmanın ardından öğrencilerin sektörle ilgili merak ettiği soruları yanıtladı.
Yaptığı katılımdan teşekkürlerini sunan Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksekokulu
Müdürü Doç. Dr. Ahmet Çetin, EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ’ya plaket takdim
etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.