İkizköylüler, zeytinlikler için çağrı yaptı: ‘Dikmen Kapısı'nda buluşalım!’

İkizköylüler, zeytinlikler için çağrı yaptı: ‘Dikmen Kapısı'nda buluşalım!’

Zeytinliklerin madenciliğe açılmasını düzenleyen kanun teklifinin yeniden TBMM’ye getirilmesine karşı Ankara’ya gideceklerini duyuran İkizköylüler, tüm yaşam savunucularına çağrıda bulundu.

Muğla'nın Milas ilçesi Akbelen Ormanı'nda yapılmak istenen kömür ocağına karşı direnen İkizköylüler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) getirilen "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne, dün düzenledikleri basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Akbelen Orman'ında gerçekleştirilen açıklamada, "Zeytin için adalet" pankartı açan köylüler "Akbelen yaşamak istiyor", "Kahvaltıda ne alırdınız? Zeytin, kömür?" ve "Kesim sahası değil, yaşam sahası" dövizleri taşıdı.

Açıklamayı, İkizköylülerin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal yaptı.

DİKMEN KAPISI ÖNÜNDE BULUŞMA

zeytinn.jpeg

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarının 20 yılda en az 10 kez "zeytin kanunu"nu delmeye çalıştığını belirten Atal, şöyle dedi:

"Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi 10 Aralık Cumartesi gece yarısı operasyonuyla Meclis'e sevk edildi.

5'li çeteden LİMAK, Akbelen Ormanı'na; Cengiz, Kaz Dağları'na giremedi. 5'li çeteye hizmet eden şirket vekillerinin yıldırım hızıyla hazırladığı kanun tasarısı, yine yıldırım hızıyla 14 Aralık Çarşamba günü saat 11.00'da Enerji Komisyonu'nda görüşülecek.

14 Aralık Çarşamba günü saat 11.00'da tüm yaşam ve hak savunucularını TBMM Dikmen Kapısı önünde buluşmaya davet ediyoruz."

NE OLMUŞTU?

ezgif-com-gif-maker-62.jpg

AKP hazırladığı "torba kanun" içerisinde yer alan "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile zeytinlikleri maden ocaklarına açacak düzenlemeyi yasa haline getirmeyi amaçlıyor.

Düzenleme 10 Aralık 2022 gecesi TBMM'ye sunuldu.

Teklife göre; Maden Kanunu'na eklenecek geçici maddeyle, ruhsat sahibi veya rödovansçı olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlar veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının, izin verilecek maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine, kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.