İklim inkârından milyon dolar kazanıyor

İklim inkârından milyon dolar kazanıyor

İçerik üreticiler YouTube’un yanlış bilgilendirmeyle mücadele politikalarından kaçan yeni taktikler kullanıyor. Platform reklamlardan yılda 13,4 milyon dolar kazanıyor.

Yeni bir rapora göre YouTube, iklim değişikliğiyle ilgili asılsız iddialarda bulunan kanallardaki reklamlardan yılda milyonlarca dolar kazanıyor. İçerik oluşturucular platformunun yanlış bilgilendirmeyle mücadele politikalarından kaçan yeni taktikler kullanıyor.

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (CCDH), Alphabet Inc.’in 96 kanalındaki son altı yıla ait 12.058 videonun transkriptlerini incelemek için yapay zekayı kullandı. Raporda, kanalların, insan davranışının sıcaklık ve hava durumu düzenlerinde uzun vadeli değişikliklere katkıda bulunduğu yönündeki bilimsel fikir birliğini baltalayan içerikleri desteklediği belirtildi.

Çevrimiçi nefret söylemini izleyen kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan CCDH, yaptığı analizde iklim inkar içeriğinin, küresel ısınmanın gerçekleşmediği veya bunun fosil yakıtların yakılmasıyla üretilen seragazlarından kaynaklanmadığı yönündeki yanlış iddialardan uzaklaştığını tespit ettiğini söyledi. Google’ın politikasına göre, bu tür iddiaları savunan videoların YouTube’da reklam geliri sağlaması açıkça yasak.

Bunun yerine rapor, geçen yıl analiz edilen kanallardaki iklim reddi içeriklerinin %70’inin iklim çözümlerine işe yaramaz diyerek saldırmaya, küresel ısınmayı zararsız veya faydalı olarak göstermeye veya iklim bilimi ve çevre hareketini güvenilmez olarak göstermeye odaklandığını ortaya çıkardı.

CCDH İcra Kurulu Başkanı Imran Ahmed, “Bu savaşta yeni bir cephe açıldı” derken şöyle devam etti: “İncelediğimiz kanallar, iklim değişikliğinin gerçekleşmediğini söylemek yerine, bunu kabul ediyorlar ancak bir umut veya çözüm olmadığını iddia ediyorlar.”

CCDH, YouTube’un, raporun analiz ettiği kanallardaki reklamlardan yılda 13,4 milyon dolar kazandığını söyledi. Grup, yapay zeka modelinin makul şüphecilik ile yanlış bilgi arasında ayrım yapabilmek için tasarlandığını söyledi. YouTube yaptığı açıklamada rapor hakkında doğrudan yorum yapmadı ancak politikalarını savundu.

CCDH, YouTube’a iklim inkar içeriğine ilişkin politikasını güncellemesi çağrısında bulundu. Analizin ise çevre hareketine küresel ısınmayla ilgili yanlış iddialarla daha geniş anlamda mücadele etmesinde yardımcı olabileceğini söyledi.

2448079-330685-p9sesk-66.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.