Intel, açıklar için çözüm bulduğunu duyurdu...

Intel, açıklar için çözüm bulduğunu duyurdu...

Intel, Meltdown ve Spectre açıkları için çözüm bulduğunu duyurdu. Intel, son beş yıl içinde piyasaya sürülen işlemci ürünlerinin yüzde 90 kadarını bu hafta korumaya almayı hedefliyor.

Google'un Project Zero ekibi, yaptığı açıklamada Intel, AMD ve ARM  gibi şirketlerin çiplerinde güvenlik açığının kötü niyetli kişilerin sistem belleğinden parola ve diğer hassas bilgileri çalmasına olanak tanıdığını bildirdi. Ekip, söz konusu açığın diğer çipleri, aygıtları ve işletim  sistemlerini de etkilediğini aktardı. Intel ise söz konusu problemi çözmeye çalıştıklarını belirtti. Intel, AMD ve ARM tarafından üretilen işlemcilerde fark edilen ve tüm cihazları etkileyen güvenlik açıkları için yamalar yayınlanmaya başladı. 

"Meltdown" ve "Spectre" olarak adlandırılan açıklar, son 20 yılda yapılan neredeyse tüm cihazları etkiliyor ve saldırgana belleğe erişmek için bir tarayıcıda çalışan JavaScript kodunu kullanmasına izin verebilir. Buradan tuş vuruşları, şifreler ve diğer değerli bilgilere erişebilir.

Intel sözcüsü, "Intel, son beş yıl içinde piyasaya sürülen işlemci ürünlerinin çoğunda güncellemeler yaptı" dedi. Intel, önümüzdeki hafta sonunda son beş yıl içinde piyasaya sürülen işlemci ürünlerinin yüzde 90'dan fazlasına yönelik güncellemeler yayınlamayı umuyor.

Microsoft, Firefox için yazılım güncellemelerinin yanı sıra chrome'a gelecek bir güncellemeyle birlikte kendi Windows 10 güvenlik yamalarını kullanıma sunmaya başladı. Apple, hataların düzeltildiği hakkında kamuoyuna henüz açıklama yapmadı. Ancak, Apple'ın macOS 10.13.2 güvenlik hatasına kısmi bir düzeltme dağıttığı bildirildi. Yakında 10.13.3 ile daha fazla değişikliğin olması bekleniyor.

Endüstri hem Meltdown hem de Spectre sorunlarını düzeltmeye devam ederken, olası PC yavaşlamaları hakkında bir çok tartışma oldu. Intel, "Intel, bu güncellemelerin performans üzerindeki etkisinin iş yüküne bağlı olduğunu ve ortalama bir bilgisayar kullanıcısı için önemli olmamalı ve zamanla hafifletileceğine inanmaya devam ediyor. Bazı ayrı iş yüklerinde yazılım güncellemelerinin performans üzerindeki etkileri başlangıçta daha yüksek olabilir. Ek dağıtım sonrası tanımlama, yazılım güncellemelerinin test edilmesi ve geliştirilmesi bu etkiyi hafifletmelidir" dedi.

Çoğu modern CPU, Windows tarafında herhangi bir performans düşüşü üretmiyor gibi görünse de, linux tabanlı bilgisayarlar ve bulut bilgi işlem için kullanılan sanal makineler hakkında spekülasyon devam ediyor. O zamana kadar Intel, "bu sorunları çözmek için ortakları ve diğerleriyle çalışmaya devam edecek" dedi.


Kaynak: Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.