İran ve Rusya'dan Trump'ın Başkanlığına İlk Tepkiler

İran ve Rusya'dan Trump'ın Başkanlığına İlk Tepkiler

Rusya ve İran'dan ABD seçimine ilk tepki

ABD ile sürekli gerilim yaşayan İran ve Rusya ABD seçimlerle ilgili ilk değerlendirmelerini yaptı. Putin de Trump'ı tebrik etti

RUSYA
Ulyukaev gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rublenin dalgalanmasına ciddi etkisi olacağını düşünmüyorum. ABD'deki seçim sonuçlarının etkisinde kısa süreli bir dalgalanma olabilir, fakat sonra her şey sakinleşecek. Etkisi çok az olacak" dedi.
 
Aynı zamanda Bakan başkanlık seçimlerinin Rusya'nın uzun vadede para ve kredi politikasını etkilemesinin mümkün olmadığını belirtti.
 
Ulyukaev, "Hükümet her halükarda değişecek. Tüm senaryolarda etki çok düşük olacak. Rusya ve ABD'nin Ticaret Bakanlığı düzeyindeki temasları yok denilecek kadar az" diye ekledi.
 
İRAN
İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi,  ülkesinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık seçimlerinden zaferle çıkan  Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump döneminde yaşanacak her türlü gelişmeye  hazır olduğunu belirtti.


İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'e konuşan Kemalvendi, Trump'un  seçim kampanyasında İran ile imzalanan nükleer anlaşmayı feshedeceğine ilişkin  söylemlerine işaret ederek, Tahran'ın anlaşmanın devamından yana olduğunu dile  getirdi.


Kemalvendi, aksi bir durumda ise ülkesinin uzun vadeli planlara sahip  olduğunu ifade ederek, "İran her türlü gelişmeye hazırlıklıdır." dedi.


Trump, seçim kampanyasında sık sık İran ile Birleşmiş Milletler  Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 14 Temmuz 2015'te imzalanan  nükleer anlaşmayı eleştirmişti.
Başkan olması halinde nükleer anlaşmayı yırtıp atacağını öne süren  Trump'a, zaman zaman anlaşmayı eleştiren ve ülkeye fayda sağlamadığını söyleyen  İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "Onlar anlaşma metnini yırtarsa biz onu  ateşe veririz." karşılığını vermişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.