IŞİD Liderinden Akıl Almaz El Bab Oyunu

IŞİD Liderinden Akıl Almaz El Bab Oyunu

DEAŞ, TSK-ÖSO’nun Fırat Kalkanı Harekatı’yla yüklendiği El Bab’da tutunabilmek için yeni yöntemler deniyor. 

Örgütün elebaşı Bağdadi, El Bablı bir kadınla evlenerek şehirdeki teröristleri “akrabaları” ilan etti. El Bab'da yaşayanları yanına çekmeyi amaçlayan Bağdadi, komutanları arasında da kritik görev değişiklikleri yaptı.

Suriye kuzeyindeki terör hedeflerini imha etmek için 24 Ağustos 2016'da başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı, bölgenin en stratejik noktası olan El-Bab çevresinde yoğunlaştı. Fırat Kalkanı Harekatı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), Halep'in kuzeydoğusunda terör örgütü DEAŞ'ın elindeki El Bab ilçe merkezine doğru ilerleyişi devam ediyor. Terör örgütü DEAŞ'ın bölgedeki merkezi olan Bab'ın kontrol edilmesiyle, Fırat Kalkanı Harekatı güney sınırlarına ulaşmış olacak.

EN KRİTİK NOKTALARDAN
Bu kent Suriyeli muhaliflerin şu anki kalesi olan İdlip, Suriye savaşının düğüm noktası olan Halep ve PKK işgalindeki Münbiç'in kesişiminde bulunuyor. El Bab, örgütün Suriye'deki 'başkenti' olarak nitelendirdiği Rakka'ya, petrol zengini Deyr ez Zor'a ve Irak'taki DEAŞ üslerine giden yol üzerinde. PKK'nın sözde kantonlarını güneyden bağlama planında da kritik nokta Bab'da. Bu nedenle hem DEAŞ hem de PKK El Bab'a oldukça önem veriyor.

BAB'IN ENİŞTESİ
Terör örgütü DEAŞ, şu ana kadarki en sert direnişi de Bab çevresinde sergiliyor. Hemen her noktaya tuzak yerleştiren örgüt, sivilleri de canlı kalkan olarak kullanıyor. DEAŞ, şehirde tutunabilmek için şehirde kritik görev değişiklikleri de yaptı. Şehrin askeri komutanlığına eski Tacikistan istihbaratı mensubu Albay Ömer'i atayan terör örgütü, şehrin sözde şer'i mahkemesinin başına ise Kuzey Iraklı din adamı Ebu Abullah Kürdi'yi getirdi. DEAŞ'ın elebaşı Ebubekir el-Bağdadi'nin de emrindeki teröristlere Bab'ın kaybedilmemesi için kesin emir verdiği öğrenildi. Bir ay önce Bab'ın en zengin ailelerinden birine mensup Mariye isimli bir kadınla evlenen Bağdadi, şehirdeki teröristler kendi akrabası olarak ilan etti.

İKİ MÜTTEFİK ÇATIŞTI
Öte yandan savaş uçakları ve füzeleriyle Halep'in İran güdümlü milis çeteler tarafından işgal edilmesinin önünü açan Rusya ile bu milisler arasındaki ilk büyük çatışma Halep'teki Şaar mahallesinde yaşandı. Şehirde yağma ve soyguna hız veren milisler ile Ruslar arasında yaşanan çatışma, Rus askerlerin yağmacı milisleri gözaltına almak istemesiyle başladı. 15 Ocak'ta yaşanan çatışma sonrası Ruslar 5 milisi gözaltına alarak Cemliye Mahallesi'ndeki askeri polis merkezinin hapishanesine götürdü. Rusya, bu milislerin ateşkes ihalleleri nedeniyle rahatsız. Halep'i 'Şiileştirme' planı önünde Rusya'yı engel olarak gören İran, Rusya'nın Suriye'de etkin olmasından rahatsızlık duyuyor. Suriyeli kaynaklar, bu çatışma haberlerinin önümüzdeki günlerde de gelebileceğinin altını çizdi.

 

 

 

 

 

 

 

YENİ ŞAFAK

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.