“İslam’da Ticaret” Konuşuldu

“İslam’da Ticaret” Konuşuldu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesinin Mayıs ayı Dost Meclisi toplantısının bu ayki onur konuğu Karatay Üniversitesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren oldu.

“İslam’da Ticaret” konulu Mayıs ayı Dost Meclisi toplantısı MÜSİAD İzmir Şubesi Başkanı Ümit Ülkü’nün konuşmasıyla başladı. Toplantıya, Karatay Üniversitesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren, MÜSİAD İzmir Şubesi Başkanı Ümit Ülkü, yöneticiler ve üyeler katıldı.
 
Toplantıda konuşan Ülkü, “Bugünkü dost meclisi toplantımızın bizim için ayrı bir önemi var. Çünkü bizler işadamları derneği olarak birçok eğitim, seminer, panel ve eğitici toplantılarda bir araya geliyoruz. Fakat gerçekten yaptığımız ticaret açısından ülkemizde bir insanın bir tüccarın nasıl iş kadını nasıl işadamı nasıl iş dünyasında ticaretini yapması gerektiği konusunda bazı bilgiler eksik kalabiliyor. Bugün de bu toplantıyı gerçekleştirerek kafamızda önemli bir ticari yol oluşturacağız inşallah. İslam’da ticaret konulu toplantımıza Peygamber Efendimizin birkaç sözüyle devam etmek istiyorum. Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem Efendimiz helal paranın onda dokuzu ticarettedir diye buyuruyor. İslam’da kazanmak, mal mülk edinmek, aile evinin geçimini sağlamak, birikim yapmak, hizmet etmek ve buna benzer birçok konu bize farz kılınmıştır. Ama nasıl farz kılınmıştır helal kazanmak. Bizim helal kavramını unutmamamız lazım. Amaç para kazanmak değil amaç helal para kazanmak amaç dinimizin bize emrettiği şekilde ticaret yapmak” dedi.
 
MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü’nün ardından Prof. Dr. Hamdi Döndüren “İslam’da Ticaret” konusunda sunum yaptı. İşadamlarına yönelik konuşmasında Kuran-ı Kerimde İslam’da ticaret konusuna yer verildiğini belirten Döndüren, “Bizim hayatımızda gerçekten yön belirleyecek, ticaret hayatımızda bize etik değerler kazandıracak cümlecikler halindeki bu genel prensipler, günlük hayatımıza ışık tutacak nitelikte” dedi.
 
Cenab-ı Hakk’ın ticaret konusunda ilk uyarısının “Ticarete hile karıştıranlara yazıklar olsun” şeklinde olduğunu belirten Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “Peygamber efendimizin Mekke hayatında ticari konulara sıra gelmedi. Neden? Mekke müşrikleri hakim konumdaydı. Müslümanlar sadece itikadi konuları, inanç konularını öğrenmekle meşgul oldular. Medine döneminde İslam’ın bütün yönleri işlenmeye başladı” dedi.
 
Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “Ticarette niyette önemli. Ne tarafa niyet edersek, o tarafa önümüz açılıyor. Helale niyet edersek, o tarafa doğru önümüz açılıyor. Sağlam müşteriler, helal ticaretin önü açılıyor. Ama gelsin de nereden gelirse gelsin dendiğinde bu defa o tarafa doğru önümüz açılmaya başlıyor. Bizim niyetimiz aslında önümüzü aça aça gidiyor” ifadelerinde bulundu.
 
Borçlanma konusunda da uyarılarda bulunup borçlanma üzerindeki hükümleri anlatan Döndüren, “Bir kimseye borçlanırken planlı programlı borçlanır, ben bu borcumu vadesinde ödeyeceğim dersen, Allah yardımcın olur. Eğer niyeti sağlam olmazsa, hele günü gelsin bu protesto ettiririm diye daha imzayı atarken plansız programsız olursa, Allah yardımcısı olmaz. İşleri rast gitmez” dedi.
 
Çok sayıda MÜSİAD üyesinin katıldığı toplantıda, İslam’da Ticaret sunumunu gerçekleştiren Döndüren, MÜSİAD İzmir üyelerinin sorularını da yanıtladı. Yapılan konuşmanın ardından MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, gecenin onur konuğu İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren’e MÜSİAD hatıra ormanında adına dikilmiş fidanların sertifikasını vererek teşekkür etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.