İşte dünyanın en dayanıklı alaşımı...

İşte dünyanın en dayanıklı alaşımı...

Sandia Ulusal Laboratuvarı’ndan bir grup bilim insanı, insanlık tarihinin en aşınmaya dayanıklı malzemesi olarak gösterilen yeni alaşım ürettiklerini duyurdu.

Platin-altın karışımından yapılan alaşımın sertliğini anlatabilmek şu örnek verildi: "Tüm lastikle Ekvator etrafında 500 tur drift yapabilirsiniz."

Yüzde 90 platin yüzde 10 altın karışımından oluşan alaşımın, sertleştirilmiş çelikten 100 kat daha dayanıklı olduğu ileri sürüldü. Bu sertlik derecesi alaşımı elmas seviyesine çıkarıyor.

Yeni alışımı üreten ekinin üyelerinden John Curry geleneksel alaşımların içerdikleri parçacıkların boyutları küçültülerek sert hale getirildiklerini, buna rağmen uzun süre yüke ve sıcaklığa maruz kaldıklarında yapılarında bozulmalar meydana geldiğini anlattı. Bilim adamı, Sandia alaşımının uzun süren stres ve sürtünme testlerinden sonra bile mikro yapısal bütünlüğünü koruduğunu gördüklerini söyledi.

Testler sırasında daha da ilginç bir durumla karşılaşıldığı ifade edilen yazıda, sürtünmeye maruz kaldığında alaşımın üzerinde siyah bir tabaka oluştuğu belirtildi. İncelemede, bunun elmas benzeri karbon katmanı olduğu fark edildi. Bu tabakanın çok iyi bir kayganlaştırıcı olarak halihazırda kullanıldığını aktaran bilim insanı, sadece özel şartlarda ve çok yüksek maliyetlerle üretilebildiğini kaydetti.

Curry, alaşımın sertliği ve yüksek dayanımı sayesinde sürtünme esnasında ortamdaki karbonları üzerine çekerek ve nihayetinde yıkarak elmas benzeri karbon katmanına dönüştürdüğünü tahmin ettiklerini söyledi.

Yeni geliştirilen bu alaşım endüstride başlı başına bir devrim yapabilir. Sürtünme esnasında üzerinde biriken ve bugüne kadar sadece çok özel şartlarda üretilebilen elmas benzeri karbonun da yeni bir teknik olarak kullanılabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.