İZBETON A.Ş.'ye grev kararı asıldı

İZBETON A.Ş.'ye grev kararı asıldı

İzmir Büyükşehir ve bağlı kuruluşları olan İZSU, ESHOT, İZULAŞ, İZBELKOM ve İZBETON işçilerinin örgütlü olduğu Belediye-İş Sendikası’nda süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanması sonrası, bugün İZBETON A.Ş.’nin kapısına grev kararlarını asıldı...

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Belediye-İş İzmir Şubesi arasında süren ve 850 İZSU, ESHOT, İZULAŞ, İZBELKOM ve İZBETON işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden herhangi bir sonuç alınamadı. Sendikanın yüzde 15’lik zam oranı talebini, belediye kabul etmedi. Büyükşehir bürokratları, işçiler için yüzde 8’lik bir artış rakamı sundu. Belediye-İş Sendikası, Büyükşehir’in teklifini kabul etmedi. Süren görüşmelerden sonuç çıkmayınca, sendika grev ilanını işyerine asma kararı aldı. Asfaltlama, kaldırım çalışmaları ve moloz dökme sahaları gibi birçok alanda çalışan işçilerin haklarını almak için İZBETON A.Ş’nin kapısına grev kararlarını asıldı.

vrf.jpg

Basın açıklaması yapan Belediye-İş Sendikası Örgütlenmeden Sorumlu Genel Sekreteri Ali Çelenk, Büyükşehir yetkilileri, yüzde 8’lik ücretten, bazı işyerlerimizin kapsam dışına çıkarılması ısrarından vazgeçmediğini belirterek, “Evet; bizi greve, eyleme sokağa siz zorladınız Aziz Başkan” dedi.

Yapılan basın açıklaması şu şekilde:

KAVGANIN KAZANANI OLMAZ

İzmir Büyükşehir ve bağlı kuruluşları olan İZSU, ESHOT, İZULAŞ, İZBELKOM ve İZBETON'da 2018-2020 toplu sözleşme sürecine, bütün iyi niyetimizle, “en iyi sözleşme masada biten sözleşmedir” düşüncesiyle yola çıktık. Aylardır, uzlaşma umuduyla, sabırla bekledik. Ancak her seferinde Büyükşehir yönetiminin ısrarları sözleşmeyi tıkadı. Toplu sözleşmemizi seçim dönemine denk getirmedik. Toplu sözleşme sürecimiz başladığında, erken genel seçim gündemde değildi. Bu sözleşme aylar öncesinde bitebilirdi. Ancak, Büyükşehir yönetiminin uzlaşmaz tavrı, bizi bugünlere getirdi. Büyükşehir yönetimi, her seferinde bizlere; “%8’lik bir ücret artışını kabul edin, ya da bildiğinizi yapın” dediler.  Sabrettik. Bir orta yol bulmaya çalıştık. “Mayıs’ta ÜFE –TÜFE ortalaması %13.21 iken, emekçinin gerçek enflasyon %20-25’lerderken, döviz artış rekorları kırarken, sizin önerdiğiniz %8’lik ücret artışı, dövizle, enflasyon artışıyla eridi gitti” dedik. “Bizi greve zorlamayın, bu yol çıkmazdır. Kavganın kazananı olmaz” dedik.

İNSAN GİBİ YAŞAMASI İÇİN YETECEK BİR ÜCRET İSTİYORUZ

Ülkemizi karanlıktan aydınlığa çıkarmaya çalıştığımız şu günlerde, kol kola olalım, bir olalım dedik.  İlçe belediye başkanlarımızla tek tek kucaklaşarak sözleşmelerimizi imzaladık. Ancak, Büyükşehir yetkilileri, %8’lik ücretten, bazı işyerlerimizin kapsam dışına çıkarılması ısrarından vazgeçmedi. Görüşmelerde tek bir madde bile geçemedik.  Evet; bizi greve, eyleme sokağa siz zorladınız Aziz Başkan. Bizler açgözlü değiliz, bizler nankör değiliz bizler işçiyiz, emekçiyiz. Biz hakkımızı, alın terimizin, emeğimizin karşılığını istiyoruz… Bizler, 4 kişilik ailenin insan gibi yaşaması için yetecek bir ücret istiyoruz… Enflasyonun, Doların, Euro’nun bu noktalara gelmesinin sorumlusu biz emekçiler değiliz. Ancak bunların faturası biz emekçilere ödetilmek isteniyor. Bizler, geçinebileceğimiz, cebimize girmeden erimemiş bir ücret istiyoruz.  Bugün burada sözün tükendiği yerde yasal hakkımızı kullanarak İZBETON’un grev kararını asıyoruz. Ancak şunu çok iyi bilin ki, bu grev kararı sadece İZBETON’un grev kararı değildir. Bu grev kararı, Büyükşehir’in, İZSU’nun, ESHOT’un, İZULAŞ’ın, İZBELKOM’un grev kararıdır. Bu grev kararı tüm belediye emekçilerinin ortak grev kararıdır.

GEREKEN CEVABI VERECEĞİZ

Bizler burada olmak yerine, Konak meydanında binlerce işçiyle memurla, davul zurna eşliğinde Aziz Başkan’la halay çekerek sözleşme imzalamak için çok çaba harcadık. Olmadı. Ancak hala da, çaba harcamaya devam ediyoruz. Bu çabamıza grev uygulama kararı alıncaya kadar devam edeceğiz. Tüm bu çabamıza rağmen sorun çözülmezse, İzmir halkının yaşayacağı muhtemel mağduriyetlerin sorumluluğu, sadece ve sadece Sayın Aziz Kocaoğlu’na ait olacaktır. Bizi meydanlara çıkaranlara, grevi tek çare olarak gösterenlere geçmişte demokratik haklarımızı kullanarak nasıl cevap vermişsek bugün de gereken cevabı vereceğiz.

Öte yandan işçiler, Cuma(Yarın) günü, Konak’ta kitlesel bir basın açıklamayı yapmayı planlıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.