İzmir Barosu'nda şok... Genel kurul yapılamadı

İzmir Barosu'nda şok... Genel kurul yapılamadı

İzmir Barosu, 16 Nisan da yapılacak halk oylaması öncesi Anayasa değişikliği ve Başkanlık Sistemi ile ilgili baro görüşünün oluşturulması için yaptığı genel kurul çağrısına yeterli avukat katılmadı ve genel kurul yapılamadı..

Türkiye’de 16 Nisan tarihinde yapılacak olan ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Anayasa Değişikliği’ halk oylamasına öncesi İzmir Barosu’nun 5 eski başkanı ve İzmir Barosu mensubu avukatlar anayasa değişikliği ile ilgili olarak tutum belirlemek için seçimsiz olağanüstü genel kurul çağrısında bulundu. 

İzmir Barosu’nda geçmiş yıllarda başkanlık yapan Sabri Kurt, Çetin Turan, Bahattin Özcan Acar, Özdemir Sökmen ve Ercan Demir, İzmir Adliyesi’nde bulunan Baro katında bir basın toplantısında biraraya gelerek,  Anayasa değişikliği görüşmeleri ile ilgili olarak İzmir Barosu’nun tutum belirlemesi için Avukatlık Kanunu uyarınca seçimsiz olağanüstü genel kurul çağrısı yaptılar.

İzmir Barosu’nun içindeki guruplardan Cumhuriyetçi Avukatlar Gurubu, Çağdaş Avukatlar Gurubu ve Bağımsız Savunma Avukatlar Gurubu’nun içinden çıkan baro başkanlarının yaptığı bu çağrı genel kurul yapılması için yeterli imzanın toplanmasıyla son buldu.

İzmir Barosu’nun görüşünün ‘Hayır’ olduğunu açıklayarak ‘Evet’ diyen avukatların tepkisini çeken İzmir Barosu Başkanı Avukat Aydın Özcan, yeterli imzaların kendisine iletilmesi üzerine  geçtiğimiz ay İzmir Barosunu acil gündemle olağanüstü genel kurul kararı alındığını açıkladı. Avukat Özcan, genel kurulda seçim yapılmayacağını, sadece kanun hükmünde kararnameler ile anayasa değişikliği konuşalacağını açıkladı. Hukukçular, ‘Evet’ oyu kullanacağını açıklayan avukatların seslerini yükseltmesi üzerine genel kurul kararı alan baronun bu genel kurulda karar çıkartarak, ‘Hayır’ oyunu genel kuruldan aldığı güçle kamuoyuyla paylaşmayı düşündüğünü belirttiler.

İzmir Barosu’na kayıtlı avukatların oluşturduğu Hukuki Araştırmalar Derneği İzmir Şubesi, İzmir Barosu’nun ‘Hayır’ oyu açıklaması üzerine toplu tepki vererek dernek olarak ‘Evet’ oyu kullanacaklarını açıklamışlardı. Aynı hukuk derneği genel kurulla ilgili yaptığı açıklamada ise, baronun siyasi bir örgüt gibi davranamaycağını, mesleki bir örgüt olduğunu ve genel kurulda çıkacak kararın da barolarun kuruluşuna ve amaçlarına aykırı yok hükmünde bir karar olacağını açıkladılar.

Anayasa değişikliğine ‘Evet’ diyen avukatların karşı açıklamalarına rağmen İzmir Barosu, Kültürpark alanındaki İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi’nde genel kurul için toplanma kararı aldı. Bugün yapılması düşünülen genel kurula, yasa gereği toplam üye sayısının yüzde 10’u kadar üyenin imza atması gerekiyordu. Ancak İzmir Barosu’na kayıtlı avukatlar genel kurul çağrısına rağmen toplantıya katılmadılar. Öğleden sonra yeterli sayıyı bulalamayan ve genel kurul için 168 avukatın daha imzasının gerekli olduğu görülünce genel kurul iptal edildi. Genel kurulun yapılması umuduyla İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi’ne gelen avukatlar, ‘Hayır’ oyunu kullananın önemi konusunda konuşmalar yaparak toplantı düzenine geçtiler.

Hukukçular, baronun siyasi bir örgüt gibi davranarak Anayasa değişikliği konusunda evet ya da hayır olarak görüş bildirmesinin doğru bir şey olmadığını, bütün üyelerin görüşleri dikkate alınarak bu görüşü bildirmekten kaçınmaları gerektiğini belirttiler. Hukukçular, bugünkü genel kurulun yapılması için yeterli üye sayısının toplanmamasının görüş bildirmemesi konusunda İzmir Barosu yönetimine kesin ve net bir mesaj olduğuna dikkat çektiler.

17309472_1639792726327376_1448097067527086500_n.jpg

"Sağduyulu meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum"

HUDER İzmir Şubesi Başkanı Avukat Abdulvahap Karakuş, genel kurulun yapılamaması üzerine derneğe ait sosyal paylaşım sitesinde yaptığı açıklamada : “Referandumda baro görüşünün oluşturulması için, olağanüstü genel kurul kararı alan, İzmir Barosu, Toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için genel kurul toplantısı sağlanamamıştır.  Başından beri, Baroların kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olduğunu, dolayısı ile Anayasa referandumunda toplumu obfektif kriterlere göre bilgilendirme yapabileceğini Ancak; hiçbir şekilde EVET yada HAYIR şeklinde görüş bildiremeyeceğini savunmuştuk. Bugün bir kez daha gördük ki, hangi siyasi görüşten olursa olsun, İzmir'in sağduyulu objektif hukukçuları, baronun siyasetten uzak, avukat için baro olması gerektiği hususunda birleşmişlerdir.  Bu nedenle; İzmir Baromuzu, tarihi bir hata yapmaktan alıkoyan tüm meslektaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. “ dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.