İzmir'de Dana Bayramı’na coşkulu kutlama

İzmir'de Dana Bayramı’na coşkulu kutlama

İzmir’de yaşayan Afrika kökenli Türklerin kutladığı Dana Bayramı bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.

 

İzmir’de yaşayan Afrika kökenli Türklerin kutladığı Dana Bayramı bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 12’ncisi düzenlenen geleneksel kutlamalar kapsamında Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde gerçekleştirilen ‘Dana Korteji’ yoğun ilgi gördü.

12. Uluslar arası Dana Bayramı kutlamaları ilk olarak Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açılan ‘Hayatın içinden Afro-Türkler’ sergisiyle başladı. Ardından Afrika’dan Anadolu’ya başlıklı panel gerçekleştirildi. Yönlendiriciliğini Dr. Şebnem Sençerman’ın yaptığı panelde Antropolog Prof. Dr. Mahir Şaul, Tarih Doktoru Faruk Türközü ve Tarihçi Ali Özçelik konuştu. Etkinlikler kapsamında bir de kitap sunumu yapıldı. Tarihçi Prof. Dr. Nikki Brown’un Kenya’dan İstanbul’a Kölekıyısı adlı kitabı tanıtıldı. Afro-Türk Perküsyon Grubu tarafından sunulan müzik dinletisinin ardından Turgay Karasolak Zeybek Gösterisi ile kutlamalara renk kattı.

ALSANCAK SOKAKLARINDA AFRİKA RÜZGARI

Dana Bayramı kutlamalarının olmazsa olmazı olan Dana Korteji ise her yıl olduğu gibi bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki ÖSYM binası önünden başlayan yürüyüş Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne kadar sürdü. Korteje Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir’de yaşayan Afro-Türklerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Geleneksel kıyafetleri ile dikkat çeken Afro-Türklerin kendilerine özgü danslarıyla yaptıkları yürüyüş büyük ilgi gördü. Temsili ‘dana’ ile yapılan yürüyüş çevredekiler tarafından an ve an görüntülendi.

BAYRAMLARI BİRLİKTE KUTLAYALIM

Kortej yürüyüşünün ardından düzenlenen törende konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Dana Bayramı’nın İzmir’in tarihi zenginliğinde iz bırakan önemli olaylardan biri olduğunu söyledi. Pekdaş, “Bu zenginliklerin unutulmaması gerekiyor. Çünkü bunlar birike birike İzmir hoşgörüsü ortaya çıkıyor. Geçmişimizi geleceğe sağlam bir şekilde aktarmak için bu farklılıkları korumak, İzmirlilik kimliğini, İzmirlilik kültürünü hep yaşatmak zorundayız. Bu bir özgürlük çabası da aynı zamanda… İzmirliler olarak farklılıklarımızdan korkmuyoruz. Aksine bu farklılıklarımızı zenginlik olarak görüyoruz. Bu zenginliklerin yaşaması bizi geleceğe taşıyor diye düşünüyoruz. İzmir şehrinin kuruluşunda da, temelinde de bu düşünce var” dedi. Konuşmasında farklı kültürlerde de olsa bayramların güzelliklerin habercisi olduğunu dile getiren Pekdaş, “Bizi körelten, bizi fakirleştiren bu gidişe tamam demek ve bu tamamın üstüne yeni bir bereket ve yeni bir uyanışın gelmesini sağlamak bu bayramları birlikte kutlamakla mümkün. Bu bayramları birlikte kutlayarak, Türkiye’nin mutsuzluğuna ‘tamam’ diyerek, bu ülkeye huzuru ve mutluluğu böylece gelmesini sağlayacağız” diye konuştu.

DANA BAYRAMI NEDİR?

İzmir’de yaşayan Afrika kökenli Türklerin kültüründe yer alan ‘Dana Bayramı’ 1800’lerden, 1920’lerin sonuna kadar kutlanmıştır. Daha önce üç hafta süren kutlamalarda godyaların (Afrika topluluğu ileri gelenleri) topladığı parayla dana alınır ve mayıs ayının ilk cumartesi kurban edilirdi. 2006 yılından itibaren Afro-Türk Derneği tarafından kültür ve geleneklerini yaşatmak amacıyla ‘Dana Bayramı Festivali’ adıyla gerçekleşen kutlamalar 2 gün sürmekte ve artık kurban kesilmemektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.