İzmir'in geleceği "lojistik" sektörü

İzmir'in geleceği "lojistik" sektörü

“Türk lojistik firmalarının gelişimleri için sektörel yeni teşviklerin inovative işletim sistemleri ve yapı koşulları standartları ile getirilmesi gerekmekte”

İzmir’in yatırım alan şehir olmasının yolunun üstün teknolojilerle donatılmış, altyapısı tamamlanmış lojistik sektöründen geçtiğini belirten Elmas Grup Lojistik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, “Türk lojistik firmalarının gelişimleri için sektörel yeni teşviklerin inovative işletim sistemleri ve yapı koşulları standartları ile getirilmesi gerekmekte” dedi.

 

Coğrafi konumu, ülke atılımları ve yeni ihracat pazarlarımız nedeni ile yabancı lojistik firmaları için ülkemizin ciddi bir yatırım sahası haline geldiğini dile getiren Elmasoğlu, “Bununla beraber her zaman dile getirdiğimiz ülkemizin coğrafi konum avantajlarını lojistik sektör oyuncuları çok daha fazla değerlendirmek zorunda. Lojistik sektörünün gelişiminde ayrı bir yer tutan Sayın Başbakanımızın, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız iken sunduğu ve Bakanlığımızda devam eden vizyonu ve sektöre bakışı ile birlikte artık sektör oyuncularının tek hedefinin ‘Lojistik ihraç etmek’ olduğu fikrindeyiz” diye konuştu.

 

YATIRIMCI ARSA BEDELİ ÖDEMEMELİ

Sermayenin, yatırım alanlarını seçerken lojistikte gelişmiş alanlara yöneldiğinin, lojistik maliyet avantajlarının uygulandığı her alandaki hız ve maliyet avantajlarının beraberinde yeni yatırımları çektiğinin altını çizen Elmasoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu bağlamda bölgemiz özelinde İzmir, yeni sektörleri barındıracak yatırım şehri olacaksa, bunun yolunun üstün teknolojilerle donatılmış, altyapısı tamamlanmış lojistik sektöründen geçeceği gerçeğini, şehrimizin geleceğine inanan ve geleceği bugünden gören her bireyin kabul etmesi gerekmekte. Lojistik altyapı imkanlarının tamamlanması ile birlikte özellikle yerli ve yabancı sermayeyi İzmir’e çekmek için, büyük ölçekli yatırım alanlarına ihtiyacımız bulunmakta. Bu konu bir model olarak acilen ortaya konulmalı. Sermaye yeni bir bölgeye girerken özkaynaktan arsa bedeli ödemek istemiyor. Bugün İran’da bile yabancı sermayeyi çekmek için bedelsiz yatırım alanları tahsis ediliyor. Yolu, suyu, doğalgazı kapısına getirilmiş bu alanlara yatırımcı hiçbir bürokratik engele takılmadan kendi işletmesini kurabiliyor. Bizler de İzmir’de var olan kamu arazileri üzerine TOKİ’yi de devreye alacak şekilde yerli ve yabancı sermaye için organize yatırım ve ihtisas alanları yaratabiliriz.”

 

İZMİR LİMANI KORUNMALI

Lojistik operasyon süreçleri içerisinde limanların ve lojistik merkezlerin çok önem taşıdığını, özellikle bölgemiz açısından değerlendirildiğinde İzmir’in gelişiminde, doğal yapısı ile İzmir limanlarının mevcut yapısının geliştirilerek korunmasının yüksek önem arz ettiğini ifade eden Elmasoğlu, “Unutulmamalıdır ki İzmir’in tarihsel gelişiminde sanayi yatırımları, İzmir Limanı’nın var olan konumu düşünülerek yapılmıştır. Yeni yatırım sahalarının yeni bölgelere kaydırılabilmesi hem süreç hem de maliyetler açısından beraber değerlendirilmek zorundadır. Hepimizin amacının 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak olduğunun ve bu hedeflere ulaşmada, ihraç ürün içerisine giren sabit lojistik maliyetlerinin kontrollü bir şekilde düşürülerek gerçekleşebileceğini tüm oyuncuların kabul etmesini sağlamalıyız. Bu anlamda oluşabilecek yeni yatırımlar için sektörümüzü ilgilendiren her dinamik içerisinde hem fikri hem de yatırım anlamında var olmak bizlerin olmazsa olmazlarıdır” şeklinde konuştu.

 

YÜK AMBARI KEMALPAŞA

Başbakan Binali Yıldırım’ın yerel seçimler döneminde İzmir için geliştirdiği  35 projeden biri olan Kemalpaşa Lojistik Üssü projesinin tamamlanarak, İzmir’in Ege Bölgesi’nin bir yük ambarı haline getirilip liman sahalarının rahatlatılması gerektiğini vurgulayan Elmasoğlu, şu ifadeleri kullandı; “Limanlarımız sadece konteyner inme ve binme noktaları haline getirilerek mevcutta ciddi doluluk yaratan liman içi operasyon süreçlerini Kemalpaşa Lojistik Üssü’ne kaydırmalıyız. Kemalpaşa Lojistik Üssü’nü bölge limanlarının en modern ve gelişmiş liman arka saha organizasyonu haline getirmek zorundayız. Bununla birlikte tüm limanlar arasında etkin ve verimli entegrasyon ve ulaşım için İzmir limanı dahil tüm limanlar ve Kemalpaşa Lojistik Üssü arası Demiryolu hattının yapılandırılması gerekmekte. Öte yandan şehre kötü  görüntü veren tır ve kamyon  garajlarının, konteyner depolama tesislerinin İzmir içi ve çevresinden kaldırılması ve Kemalpaşa Lojistik üssüne taşınması için proje geliştirilmesi gerekmekte.”

 

HEDEF İLK 15’E GİRMEK

İzmirli sektör temsilcilerinin Kemalpaşa Lojistik Üssü’nün işletilmesine talip olması adına çok ortaklı Ege Global Lojistik Yatırımlar A.Ş.’nin kurulduğunu ve Bölgenin verimli kullanılması için gerekli iş modellerinin geliştirildiğini hatırlatan Elmasoğlu, “Yukarıda açıklamış olduğum süreçlerin gerçekleşmesinde her şeyi Devletten beklememek adına Elmas Grup Lojistik olarak bölgemizde yatırımlarımız gelişerek devam etmekte. Bu doğrultuda özellikle hizmet verdiğimiz kuruluşların lojistik maliyetlerini düşürmek adına uluslararası taşımada kombine taşımacılık ve yeni destinasyonlar, modern depo yatırımlarına ilave olarak soğuk hava depo yatırımlarımız devam etmekte. Tüm bu yaklaşımlar sonucunda biz lojistikçilerin birinci önceliği küresel lojistik performans endeksi sıralamasında ilk 15 ülke arasında yer almaktır” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.