İzmir’in ilk ve tek robotik takımının ödül gururu

İzmir’in ilk ve tek robotik takımının ödül gururu

Fen ve Teknoloji Lisesi’ne Mühendislikte Mükemmellik ödülü 

 

Bahçeşehir Güzelbahçe Fen ve Teknoloji Lisesi’nde eğitim gören 10 öğrenciden oluşan İzmir’in ilk ve tek Fırst Robotics Competition (FRC) takımı olan “4th Dimension”, 6429 numaralı robotlarıyla II. Turkish Robotics Off Season'da, Mühendislikte Mükemmellik ödülüne layık görüldü. Zorlu Holding’in sponsorluğun da katıldıkları yarışmada, ayrıca 6 bin dolar bağışla ödüllendirilen robotik takımı, FRC San Fransisco Regional’e katılma hakkını elde etti.

Geçen yıl hizmete açılan Bahçeşehir Güzelbahçe Fen ve Teknoloji Lisesi’nin 10’uncu sınıf öğrencileri, “4th Dimension” adıyla kurdukları robotik takımıyla, İzmir’in ilk ve tek FRC takımı oldu. STEM eğitiminin global uygulama ve etkinliklerine aktif olarak katılan ve proje tabanlı çalışan robotik takımı, iş bölümünün rahat yapılabilmesi ve zamanın verimli kullanılabilmesi için mekanik, elektronik, yazılım olarak üç ana gruba ve alt ekiplere ayrıldı. On öğrenciden oluşan takım, Türkiye’de olabildiğince çok öğrencinin STEM ile tanışması, kurulacak başka takımlara yardımcı olmayı ve yarışmanın resmi olarak Türkiye’ye getirilmesini amaçlayarak çalışmalarına başladı.
Zorlu Holding’den destek
“Robotiğe yeni bir boyut kazandırıyoruz” sloganıyla yola çıkan takım, Türkiye'nin ilk açık innovasyon kampı "Hack&Break"te,  kurdukları network ile yatırımcıların dikkatini çekmeyi başardı. Türkiye’nin uluslararası arenada teknoloji üreten ülkeler arasında yer alması için teknolojiyi sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten yeni nesiller yetişmesine katkı sağlayan Zorlu Holding’in sponsor olduğu robotik takımdaki gençler, iş güvenliği, sosyal sorumluluk projeleri, mekanik, yazılım ve sponsorluk konularında iş paylaşımı yaparak ilk hedefleri olan II. Turkish Robotics Off Season'a hazırlandı. Bilişim teknolojileri alanında yetişmiş bir insan gücü yetişmesine hedefleyen Zorlu Holding’in destekleriyle, altı haftada, 6429 numaralı robotun yazılımını yapıp tasarlayan gençler, 19-21 Kasım arasında Ülker Sports Arena'da Türkiye çapında 43 takımın katılımı ile gerçekleştirilen II. Turkish Robotics Off Season'da, İzmir'i temsil etti.
Hem ödül hem bağış
Çekişmeli geçen yarışmada, “4th Dimension” takımı, "Excellence in Engineering- Mühendislikte Mükemmellik" ödülüne layık görülürken, bir yandan da çalışmalarının devamı için 6 bin dolar bağışa hak kazandı. Ödülü okullarına getirmenin mutluluğunu yaşayan takım, 16-19 Mart 2017 arasında San Fransisco'da düzenlenecek FRC San Fransisco Regional yarışmasında da başarılı olmak için kolları sıvadı. 
Gurur duyduk 
Fen ve Teknoloji Lisesi Müdürü Timothy Timur, “Öğrencilerimizin başarısı, okulda aldıkları eğitimin bir sonucu. Fen ve teknoloji eğitimlerine eğlenceyi de ekleyen robotik takımımız, ödülleriyle bizleri gururlandırdı. Takım ruhunu genç yaşta elde etmeleri, başarıyı beraberinde getirdi. Amerika’daki yarışmada da aynı performansı göstereceklerinden eminim” diye konuştu

 

FRC, fen ve teknolojinin getirdiği titizliği ve zorluğu sporun heyecanıyla birleştiren bir robotik yarışmasıdır. (yarışmaya katılan lise öğrencileri tarafından karşılaşabileceğiniz en zor eğlence şeklinde de tanımlanır.) Katı kurallar altında, kısıtlı kaynaklar ile takımların destek bulma ve kendilerine özel bir “marka” oluşturmaları gerekir. Takımlar ayrıca robot yapımı için verilen altı haftalık süreçte potaya top atan, disk atan vb. endüstriyel bir robot ve uygun bir yazılım programlarlar.  Bu robotlar yaklaşık bir basketbol sahası boyutundaki yarışma alanında görevleri gerçekleştirmeyi amaçlar. Robot yapımı dışında beklenen ise küçük bir şirket mantığıyla oluşturulacak olan takımların sponsorluk ilişkileri kurması ve devamının sağlanması, stratejik planlarını oluşturması ve gelecekte bu yolda ilerleyecek küçük yaştaki öğrencilere STEM’i yayabilmek ve köklü bir takım bırakabilmek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.