İzmir'in yeni yaşam rotası "Görece"

İzmir'in yeni yaşam rotası "Görece"

Şehrin hem içinde hem dışında temiz havası, doğası, tarihi dokusu, simgesi nazar boncuğu ile İzmir’in yeni gözdesi “Görece” bir maşallahı hakediyor.

Gaziemir’e 3 , Menderes’e 4 kilometre uzaklıkta Görece kentin en prestijli beldelerinden biri olacağa benziyor. Özellikle yeşile ve sakin bir yaşama özlem duyanlar için Görece tam anlamıyla doğru bir rota. 
 

Görece Doğanın İçinde Yaşam 
 

Her geçen gün şehrin karmaşasına biraz daha gömülen insanoğlu artık özüne yani doğaya dönmenin yollarını arıyor. Doğa ve doğallık mutlululuğun sırrı aslında. Doğanın dışında beton bloklar arasında sıkışan hayatlar , mekanik yaşamlar kolaylıkları beraberinde getirirken doğadan uzaklaştırdı insanları... Şehrin sıkışan hayatları onları boğarken bazıları dışarıda olanca güzelliği ile yemyeşil bir dünyanın kendilerini beklediğini fark etti. Ve bir kaçış başladı... Yeşilin kucağına. İşte Görece temiz havası , doğası ve ruhu ile İzmir’in yeni gözdesi. 
 

İzmir’in Gözbebeği  Görece’ye Nazar Değmesin
 

Bu müthiş beldenin en önemli özelliği ise nazar boncuğu…. Bundan 200 yıl önce Arabistan’dan gelen birkaç  boncuk ustasının önce Kemeraltı ve Kadifekale sonra da Görece’ye gelmesiyle burada nazar boncuğu üretimi başlamış ve yüzyıllar boyunca bu gelenek Görece’de devam etmiş. Görece’nin yetenekli cam ustaları kurdukları ocaklarda yıllarca göz boncukları  hazırlamış. Şimdilerde ise 74 yaşındaki Kemal Kayan’ın çocukluk hayali olan boncuklar Boncuk Köy’de kültürümüzü yaşatmaya devam ediyor. Babası Murat Kayan ile Görece’nin simgesi nazar boncuğu kültürümüzü yeni nesillere anlatan Murat Kayan Görece’nin türk turizminde hak ettiği yere gelmesini diliyor. 
 

Yeni Yaşam Rotası 
 

Dünya kültür miras listesine aday gösterilen nazar boncuğumuz İzmir’in de simgesi olarak İzmir logosunu süslerken Görece, son yıllarda temiz havası, yemyeşil doğası, tarihi dokuları, Çatalkaya korusu, trekking rotaları ile hem gezginlerin hem de şehrin karmaşasından uzak yaşamak isteyenlerin yeni yaşam adresi.
 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.