Kadın yönetmenler ‘ilkleriyle’ İzmir’de buluştu

Kadın yönetmenler ‘ilkleriyle’ İzmir’de buluştu

Konak Belediyesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) işbirliğinde kadın yönetmeler ve filmleri İzmirli sinemaseverlerle bir araya geliyor.

Konak Belediyesi bu yıl ki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine yedinci sanat dalı olan sinemayı da ekledi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) işbirliğinde kadın yönetmeler ve filmleri ‘İlkler Unutulmaz’ konu başlığı altında İzmirli sinemaseverlerle buluşuyor. 2 Mart’ta başlayan ve 9 Mart’a kadar sürecek olan etkinlikte Türkiye’nin önde gelen kadın yönetmenlerinin ilk filmleri seyirci karşısına çıkıyor. 


‘Kadın Yönetmenler İlk Filmleriyle Şehrimiz İzmir’de’ alt başlığında düzenlenen etkinlikte film gösterimlerinin yanı sıra atölye çalışmaları ve paneller de düzenleniyor. DESEM Sinema Salonu, İzmir TMMOB Makine Mühendisleri Odası ve Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen film gösterimleri ve panellere tüm İzmirliler ücretsiz olarak katılabiliyor.
 

BAĞIMSIZ FİLMLER TOPLUMLARI GELİŞTİRİR
 

Sekiz gün sürecek festival tadındaki etkinlikte 12 kadın yönetmenin filmi sinemaseverlerle buluşuyor. 2 Mart Cuma günü başlayan etkinliğe İzmirli sinemaseverlerin ilgisi yoğun olurken izleyiciler arasında Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da yer aldı. Etkinliğin dördüncü gününde DESEM Sinema Salonu’ndaki gösterimlere katılan Başkan Pekdaş, burada yaptığı konuşmada emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Sinema sanatıyla insanların hayaller kurabildiğini dile getiren Pekdaş, aynı zamanda bir propaganda aracı olarak da kullanıldığını söyledi. Başkan Pekdaş, “Popüler kültürün sinemayı kullandığı bir dönemden geçiyoruz. Elbette popüler kültür değerlidir, gişe yapmak önemlidir ama az da olsa seyirciyle buluşabilen bağımsız filmler de toplumların gelişmesini, dünyanın değişmesini sağlar. Bu anlamda ilkleri yapan yönetmenlere hele de onlar kadınsa daha çok destek vermek gerekiyor. Biz karınca kararınca yapıyoruz. Keşke bir sinema salonumuz olsa bu bağımsız filmleri gerçek sinema salonlarında izlenmesini sağlasak. Böyle bir hedefimiz hep var ve ben bunu gerçekleştirmek istiyorum. Sinemanın insanlara ulaşmasındaki etkinin başka hiçbir sanatta olabildiğini düşünmüyorum. Bu nedenle genç yönetmenlere başarılar diliyorum. Yolları başarının taşlarıyla döşensin. Hep sinema sektörünün içinde var olsunlar” dedi. Konuşmaların ardından Başkan Pekdaş katılımcılara emekleri için teşekkür ederek plaket sundu.
 

12 KADIN YÖNETMENİN FİLMİ GÖSTERİLİYOR
 

İzmir bu yıl ilk kez ’İzmir Kadın Yönetmenler Film Günleri’ ile kadın yönetmenlere ve filmlerine ev sahipliği yapıyor ancak bu etkinlik geleneksel hale gelmesiyle kadın yönetmenlerin daha çok filmle izleyici ile buluşması amaçlanıyor. Günümüz Türkiye Sineması’nda 10 yönetmenden yalnızca 1’i kadın. 2017’de vizyona giren 151 filmden yalnızca 12 filmin yönetmeni kadın. Bu gerçeklerden yola çıkılarak düzenlenen etkinlikte kadın yönetmenler katıldıkları paneller sayesinde kendilerini de daha yakından tanıtma fırsatı buldu. İzmir’e bir ilki yaşatan etkinliğin program direktörlüğünü Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarım Bölümü Yönetmenlik Ana Sanat Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ragıp Taranç ve kendisi gibi sinema eğitimi alan kızı genç sinema yönetmeni Gülten Taranç üstlenirken, genel koordinatörlüğünü bu konuda deneyimli bir isim olan Yusuf Saygı yapıyor.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.