Ebru Akçınar Özgür

Ebru Akçınar Özgür

KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYENLERİN İŞİ ARTIK DAHA KOLAY

 

Girişimcilik 20. yüzyıldan itibaren tüm dünyada ekonomik büyüme, sosyal ilerleme ve istihdam yaratmanın temek faktörü olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde KOSGEB tarafından kendi işini kurmak isteyen girişimci adayları son dönemlerde etkin bir şekilde desteklenmektedir. Girişimcilik Destek Programı kapsamında kendi işini kuran girişimci adaylarına KOSGEB, 50.000TL’si hibe (geri ödemesiz), 100.000 TL’si geri ödemeli olmak üzere toplamda 150.000 TL destek vermektedir.

Yeni Girişimci Desteği mevzuatında yapılan yeni düzenlemeler ile girişimcilerin işi artık daha da kolaylaşmıştır. Bu yeniliklere göz atacak olursak:

  • 70 saat olan ve yaklaşık 10 gün süren KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, yapılan değişikle artık 32 saate düşürüldü ve toplamda 4 gün sürüyor. Yani girişimciler daha hızlı bir şekilde eğitim alarak, işyerlerini kurabilecekler.

  • Girişimcilerin destek başvurusu yapmadan önce işletmelerini kurması, sonra hazırladıkları iş planlarını KOSGEB’E onaylatmaları zorunluydu. Yapılan değişikle girişimciler artık işletmesini kurmadan da iş planlarını sunabilecek ve iş planlarını KOSGEB’E onaylattıktan sonra destek başvurusunda bulunabilecekler. Yani işletmemi kurduktan sonra ya KOSGEB iş planımı onaylamazsa! endişesi ortadan kaldırılmıştır.

  • İş planları, farklı illerden gelen ve üç KOSGEB personelinden oluşan değerlendirme kurullarında görüşülüp, karara bağlanıyordu. Yapılan değişiklikle artık, başvuru yapılan KOSGEB Müdürlüğünün kendi personelinden oluşan kurullarda iş planları değerlendirilmekte ve karara bağlanmaktadır. Yani başvuruların  daha hızlı ve etkin değerlendirilmesinin önü açılmıştır.

Yapılan bu değişikliklerle, girişimcilerin işinin kolaylaştırıldığı bir gerçektir. Fakat desteği sağlıklı alabilmek için yine de dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Bunlara değinecek olursam:

  1. İşletmeyi kurmadan önce mutlaka KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alınması gerekiyor. Yani işletmeyi kurmadan eğitim alınmalı.

  2. İş planını KOSGEB’E onaylattıktan sonra en geç 90 (doksan) gün içerisinde işletme resmi olarak kurulmalı. İşletme bu süre içerisinde kurulmaz ise verilen destek kararı iptal ediliyor ve destek başvurunuz red ediliyor.

  3. KOSGEB Kurulu tarafından desteklenmesi uygun görülen tüm gider kalemleri satın alınırken, ödemelerin banka üzerinden ( havale, EFT vb. enstrümanlarla yapılmalı) yapılması ve faturalandırılması gerekiyor. Yani harcamaların faturası ve bunların ödendiğine dair banko dekontları mutlaka olmalı.

 

KOSGEB Yeni Girişimci Desteği ile hangi unsurları destekleniyor bunlara göz atacak olursak:

Hibe Destekler:

  • İşletme Kuruluş Desteği: 2.000 TL

  • Kuruluş Dönemi Makine Teçhizat, Ofis Donanımı ve Yazılım Desteği: 18.000 TL

  • İşletme Giderleri Desteği (kira ve personel için): 30.000 TL

Geri Ödemeli Destekler (geri ödemeler işletme kurulduktan sonra ilk 30 (oyuz) ay ödeme yok, sonra üçer aylık eşit taksitlerle toplan 2 (iki) yıl içerisinde yani 8 (sekiz) taksitte ödeniyor):

  • Sabit Yatırım Desteği: 100.000 TL (bu destek sadece makine ve teçhizat için verilmektedir)

Yeni Girişimci Desteğinin bir özelliği de kadın girişimcilere pozitif ayrımcılıkta bulunması. Mesela İzmir’de kadın girişimciler için destekleme oranı %80 iken, erkeklerde bu oran %60

Yukarıda yaptığım açıklamalardan da görüleceği üzere kendi işini kurmak niyetinde olan girişimci adayları için KOSGEB Yeni Girişimci Desteği önemli bir finans kaynağı.

varsa bir iş fikriniz girişin!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.