“Kimlik siyaseti, sosyal değişime indirilen ölümcül bir darbedir”

“Kimlik siyaseti, sosyal değişime indirilen ölümcül bir darbedir”

Ege’de “Nuri Bilgin’in İzinden Türkiye’de Sosyal Değişimi Anlamak” konferansı düzenlendi

İrem Tepedeldiren – Büşra Topalak – Mustafa Kaymaksüt İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde  Prof. Dr. Nuri Bilgin anısına “Nuri Bilgin’in İzinden Türkiye’de Sosyal Değişimi Anlamak” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi.

EÜ Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe  Ege Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sonia Amado ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nebi Sümer konuşmacı olarak katıldı.

“IŞIĞIM, PUSULAM OLDU”

Prof. Dr. Sonia Amado, “Değerli hocamız, yol göstericimiz, adına çok yakışan bilge insan Nuri Bilgin Hocamızın aramızdan ayrılışının üzerinden iki yıl geçti. Onu her gün anıyoruz. O aramızdan ayrıldığından beri ülkemizde ve fakültemizde meydana gelen baş döndürücü değişiklikler karşısında nasıl davranmamız gerektiğine karar verirken ilk sorumuz, ‘Prof. Dr. Nuri Bilgin   olsaydı nasıl düşünürdü, ne yapardı, nasıl davranmamızı isterdi’ oluyor. O, tüm öğrenciliğim ve kariyerim boyunca ışığım, pusulam oldu. Hala da olmaya devam ediyor. Bu ışığı öğrencilerimize aktarmak bizim en büyük görevimiz. Anma toplantımızın amacı Prof. Dr. Nuri Bilgin   hocamızın fikirlerini, çalışmalarını yaşatabilmek; onu yeni öğrencilerimize tanıtmak; onun anlayışını, hayata, sosyal bilimlere ve sosyal psikolojiye bakışını anlatabilmek; yaptığı bilimsel çalışmaları yayabilmek ve onun öğrencisi ve meslektaşı olmuş olmanın gururunu ve keyfini paylaşmak” dedi.

Prof. Dr. Nebi Sümer, “Prof. Dr. Nuri Bilgin’i   tanımayan bir sosyal psikolog yoktur. O gidince kendimizi büyük bir boşlukta hissettik. Kendisiyle vefatından 3 gün önce Kuşadası’nda 3 günlük bir projedeydik. Ayrılırken daha çok görüşmek için sözleşmiştir. Ekim 2015’te emekli olacağını bana söyledi ve hayallerinden bahsetti. Ege Üniversitesi’nde bir Sosyal Bilim Merkezi kurmak isterdi. Benden de katkıda bulunmamı istedi” dedi.

TÜRKİYE’DE SOSYAL DEĞİŞİM

Prof. Dr. Sümer, “Hocamızın en çok üzerinde durduğu konu sosyal değişimdi. Prof. Dr. Nuri Bilgin, Türkiye gibi ülkelerde insanların sadece kendi işine bakarak yaşamasının imkansız olduğunu söylerdi Tabulara bağlı kalmak yerine çevremize bakmak gerekir. Hocamız bunu çok iyi başardı ve bu konuda öncü oldu. Sosyal değişim, zamana ve bağlama bağlı yargı ve kalıplardan sıyrılarak Türkiye’deki değişimi anlamayı hedefler. Birleşmiş Milletlerin 2015 verilerine göre Türkiye sosyal değişimde 118 ülke arasından 72. olmuştur. Bunun sebepleri arasında ülkedeki belirsizlik ve güç grupları arasındaki ayrımın çok büyük olmasıdır. Sistemi en çok sistem kurbanları destekler. Bunun sebebi de mevcut durumu meşrulaştırmaya çalışmaktır. Ekonomik sistemin meşrulaştırılması politik muhafazakarlığı artırır. Sosyal dönüşüm yaşanması için içsel motivasyon, değerler sistemini değiştirmek, kimlik siyasetini ortadan kaldırmak gereklidir. Kimlik siyaseti, sosyal değişime indirilen ölümcül bir darbedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Nuri Bilgin’in oğlu Kerem Bilgin, “Babamın anısına olan bu bağlılık beni oldukça duygulandırdı ve şaşırttı. Bunun için teşekkür ederim. Nuri Bilgin söz konusu olunca çok ilginç anılarım var. Babam eski türden bir cep telefonu kullanırdı ama yeniliklere açık bir insandı” dedi.

PROF. DR. NURİ BİLGİN KİMDİR?

15 Ekim 1948 tarihinde Afyon Sandıklı'da dünyaya gelen Nuri Bilgin, yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü Psikoloji, Pedegoji Kürsüsü’nde tamamladı. 1969-1970 ders yılında Adana Kozan'da Felsefe Grubu öğretmenliği görevinde bulunan Bilgin, 1971 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından doktora eğitimi için Fransa'ya gönderildi. Doktorasını Strasbourg Louis Pasteur Üniversitesin’de 1976 yılında tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönen Bilgin, aynı yıl Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin kuruluş çalışmalarında yer alarak burada araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1981 yılında doçentlik unvanını alan Bilgin, 1988 yılında da profesör oldu. Çeşitli akademik ve idari görevlerde bulunan Prof. Dr. Bilgin, sırası ile Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı Başkanlığı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanlığı ve Ege Üniversitesi Senatosu Üyeliği görevlerinde  bulundu. Prof. Dr. Bilgin, iletişim psikolojisi, çevre psikolojisi, endüstriyel psikoloji gibi sosyal psikolojinin birçok alt dalında çalışmalarda bulunmuş, sosyal bilimler alanında Türkçe ve yabancı dilde yayınlanmış telif ve çeviri nitelikli birçok yayına imza attı. 21 kitabı bulunan Prof. Dr. Bilgin'in akademik çalışmalarının yanı sıra, çeşitli dergi ve gazetelerde alanıyla ilgili çok sayıda yazısı yayınlandı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı ’nda görev yapmakta iken geçirdiği kalp krizi sonucu 3 Şubat 2015'te 67 yaşında vefat etti.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.