Ebru Akçınar Özgür

Ebru Akçınar Özgür

Kira geliri elde edenler dikkat

Değerli Okurlarım ;

Yıllık Gelir Vergisi beyanname verme dönemi 1 Mart 2017tarihinde başladı. Ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri 2016 yılına ilişkin Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini 27 Mart 2017 Pazartesi akşamına kadar elektronik ortamda göndereceklerdir. Geliri sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratların biri veya birkaçından oluşan mükellefler yıllık gelir vergisi beyannamelerini de yine 27.03.2017 tarihine kadar vermeleri gerekmektedir. Bugün sizlere kira geliri elde edenlerin gelir vergisi beyannamesi verirken dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili bilgiler vermek istiyorum.

Bilindiği gibi, 193 sayılı GVK’nun 70. maddesinde belirtilen mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradı olarak kabul edilmiştir. Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsilat esasına bağlanmış olup, kira gelirinin nakden veya aynen (mal) olarak tahsil edilmiş olması gerekmektedir.

 

Gayrimenkul sermaye iradında nakden veya aynen elde edilen gayrisafi hasılattan; bu iradın sağlanması ve idamesi için yapılan giderler indirildikten sonra kalan müspet fark elde edilen kazanç olarak vergilendirilmektedir. Buna göre elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebilmektedir.

 

Götürü Gider Usulü; Götürü veya gerçek gider usulünün seçiminde mükellefler serbest olup, taşınmaz malların tümü için seçim yapmak zorundadırlar. Götürü gider usulünü seçenler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider usulünü seçemezler. Götürü gider usulünü seçenler, elde edilen kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın % 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere doğrudan indirirler.
Gerçek Gider Usulü; Gerçek gider usulünü seçenler, brüt kira geliri tutarından; kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri, kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri, kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderlerini, Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedelini doğrudan indirebilirler. Gerçek gider usulünü seçenler, yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri ilgili bulundukları yılı takip eden yıldan başlayarak 5 yılın sonuna kadar saklamaları ve vergi dairesince istendiğinde ibraz etmeleri gerekmektedir.

 

Ayrıca, meskenlerde her bir mesken için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri alanlar ile, işyerini kiraya verenler kira bedeline bakılmaksızın kira bedelinin tamamına ilişkin tahsilat ve ödemeleri banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla yapmak ve bu kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmesi zorundadırlar. Bu zorunluluğa uymayanlara her bir işlem için 213 sayılı VUK’nun mük. 355. Md. o yıl için belirlenen özel usulsüzlük cezası miktarından az olmamak üzere bu işleme konu tutarın % 5’i tutarında özel usulsüzlük cezası kesilir.

 

Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması veya Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanacaktır. Emsal kira bedeli emlak vergisi değerinin % 5’idir. Buna göre bir yerin kira bedeli yıllık emlak vergi değerinin %5’inden az olamaz. Binaların mal sahiplerinin çocuklarının, anne ve babalarının veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi durumunda emsal bedel uygulanmaz.

 

Mesken kira geliri elde edenlerin, elde ettikleri kira gelirinin 3.800.- TL’sı vergiden istisnadır. Buna göre 3.800.- TL’den daha az mesken kira geliri elde edenlerin vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır. Ancak geçmiş yıllarda beyanname verenlerin bu durumu bir dilekçe ile vergi dairesine bildirmelerinde faydalı olacaktır. Mesken kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar 3.800 TL’lik istisnadan faydalanamazlar.

 

  1. kira geliri elde edenlerin; işyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı 30.000.- TL’yi aşmayanların beyanname vermelerine gerek bulunmamaktadır.

 

1 Ocak 2016 – 31 Aralık 2016 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamesi 2017 yılının mart ayının 27. günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri ve ödemeleri gereken vergileri de Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödemeleri gerekmektedir. Kira geliri elde edenler bir vergi dairesinden alacakları internet vergi dairesi kullanma şifresiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri verebilecekleri gibi serbest mali müşavirler aracılığıyla da elektronik ortamda beyannamelerini verebilirler. Ölüm halinde beyannamenin ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilmesi gerekmektedir. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı olmaları gerekeceğinden kira geliri elde edenlerde beyannamelerini ikametgah adreslerinin bulunduğu yer vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. Kira geliri elde eden 60 yaş üzeri olanlar ile engelli olanlardan vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Vergi İletişim Merkezini (VİMER) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerin doldurmalarına yardımcı olunmaktadır.

Sevgili okurlarım, Geliri sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratların birkaçından oluşan mükelleflerin, gerekirse bir mali müşavire danışarak beyanname vermelerini tavsiye ederim. Unutmayalım ki;

Çiçekler ilgi ile, çocuklar sevgi ile, ülkeler vergi ile büyürler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.