Konak Kent Konseyi: Su Yaşam Hakkıdır!

Konak Kent Konseyi: Su Yaşam Hakkıdır!

Konak Kent Konseyi, “22 Mart Dünya Su Günü” ile ilgili bir dizi etkinlik düzenledi. Etkinlik çerçevesinde basın bildirisi okundu ve İzmir’in suyu için büyük tehlike oluşturan Efemçukuru altın madenin kapatılması için imza kampanyası başlatıldı. 

Konak Kent Konseyi Çevre Meclisinin çağrısı ile Kıbrıs Şehitleri caddesinde toplanan Konsey Bileşenleri ve İzmir’deki Çevre ile ilgili Demokratik Kitle Örgütleri  temiz ve sağlıklı suyun önemine dikkat çektiler. Basın bildirisinde tüm canlıların, temiz ve sağlıklı suya erişiminin temel yaşamsal bir hak olduğu vurgulanarak, “Sağlıklı ve temiz su için verilen mücadele çevre mücadelesinin merkezinde yer alıyor” denildi. Bildiride ayrıca, “Su, doğal yaşam için en temel ihtiyaç.  “Su” piyasa değeri olan bir meta değil, insanlığın ve doğanın ortak varlığı. Canlıların devamlılığı için en gerekli ortam olan su, küresel ısınma, artan nüfus, plansız ve sınırsız büyüme, yanlış;  tarım, sanayi ve madencilik politikaları ile birlikte kirlenmeye ve tükenmeye başladı. Düşen yeraltı sularının seviyeleri, küçülen göller ve yok olan sulak alanlar su kıtlığının en açık göstergeleridir. Mevcut sular korunmaz, temiz kalması sağlanamazsa, uzaktaki kaynaklar yakın kılınmazsa, atık sular arıtılmaz, yeniden kullanılmadan ekosisteme verilmeye devam edilirse ömrümüzün çok da uzun olmadığını söylemek olası” denilerek, gelecekte yaşanacak tehlikeye dikkat çekildi.

İzmir’in suyu altına feda edilmemeli, Efemçukuru altın işletmesi derhal kapatılmalıdır!

   
İzmir’in de yaşanan çevre sorunlarından nasibini aldığı belirtililerek “Ne yazık ki içme suyumuz başta,  İzmir’in su havzası olan Efemçukuru’ndaki altın madeni olmak üzere, Çaldağı ve Gördes nikel madenlerinin tehdidi altında. Su fakiri olan kentimizde merkeze 20 km mesafedeki Efemçukuru’nda  6 yıldır altın çıkartılıyor. İzmir’in en temiz su havzası olarak bilinen bölge ağır metallerle kirletiliyor. İzmir’e Gördes’ten, kilometrelerce uzaktan su getirileceğine Çamlı barajı yapılmalı, yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak,  Efemçukuru altın işletmesi derhal kapatılmalıdır” denilerek yerel yönetimleri bu tehlike karşısında ortak hareket etmeye çağırdılar.

Okunan basın bildirisinin ardından İzmir’in içme suyu için büyük tehlike oluşturan Efemçukuru altın madenin kapatılması için imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasına CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam, Atilla Sertel, Tacettin Bayır ve Zekeriya Temizel ve Tuncay Özkan’da destek verdi.

Konak Kent Konseyi Dünya Su Günü etkinlikleri yarın saat 18.30’da Türkan Saylan Kültür Merkezinde düzenlenecek  “İzmir’in Suyu” adlı panelle son bulacak.  


 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.