Kondomdan daha etkili! Cinsel ilişkide HIV bulaşmasını...

Kondomdan daha etkili! Cinsel ilişkide HIV bulaşmasını...

Waterloo Üniversitesi'ndeki bilim adamları, kadınları HIV'den (AIDS) korumaya yardımcı olabilecek ümit verici tıbbi bir cihaz geliştirdiler.

Bu teknoloji temel olarak virüsün seks sırasında hedef miktarını azaltan ve bazı anti-HIV ilaçları veya kondomlardan daha etkili bir önlem olduğunu kanıtlayan vajinal implanttan oluşuyor.

Yeni araç, HIV'in insanlar arasında aktarılabildiği bir mekanizmayı hedef alıyor. Virüs, tüm önemli T hücrelerini yozlaştırarak özneye sızıyor. T hücreleri uykuya daldıysa ve savaşmıyorsa, virüs onları enfekte edemez ve bulaşmaz. Bu bağışıklık durumu olarak bilinir.

fft16_mf11320933.jpeg

Waterloo Üniversitesi bilim insanlarının başlangıç noktası, Kenyalı seks işçileri arasında daha önce HIV enfeksiyonu üzerine yapılan araştırmalardı. Waterloo'daki Eczacılık Fakültesi'nde profesör olan Emmanuel Ho ve ortağı, HIV pozitif müşterileriyle ilişkilere rağmen, birçok Kenyalı kadın seks işçisinin virüsü almadığını tespit etmişti. Bilim adamları, doğal bağışıklık sıkıntısını bulmuşlardı.

Ho, “Bunu gözlemlememiz, kendimize, enfeksiyon noktasına ulaşmanın daha iyi bir şekilde sağladığını ve ilaçla bağışıklığı aşılamanın farmakolojik olarak başlatılmasının mümkün olup olmadığını sorduk. İlacı tam olarak gereken yere ulaştırarak, bağışıklığı sürdürme şansını arttırmayı umuyoruz." dedi.

O ve ekibi bunu, içi boş bir tüp ve bir çift bükülebilir koldan oluşan vajinal bir implant geliştirerek yaptılar. Kollar yerine tutturulurken, bağışıklık aktivasyonunu sakinleştiren bir sıtma ilacı olan hidroksiklorokin de veriliyor. Bu da yavaş yavaş vajinal yolun duvarları tarafından emiliyor.

İmplantın T hücre aktivasyonunda önemli bir azalmaya neden olduğu hayvanlarda test edildi. Bu olumlu geri dönüşün ardından araştırmacılar şimdi yeni yaklaşımı insanların kullanması için geliştirmeye çalışıyor.

Ho, “Oral olarak alınan bazı ilaçların hiçbir zaman vajinal yollara gitmediğini biliyoruz, bu nedenle bu implant T hücrelerinin enfeksiyona yanıt vermemesi için daha güvenilir bir yol sağlayabilir. Bu nedenle bulaşmayı daha güvenilir ve ucuz bir şekilde önleyebilir. Henüz bilmediğimiz şey, bu, HIV bulaşmasını önlemek için tek başına bir seçenek olabilir mi yoksa diğer önleme stratejileriyle bağlantılı olarak en iyi şekilde kullanılırsa mı etkili olabilir? Bu soruları gelecekteki araştırmalarla yanıtlamayı hedefliyoruz." dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.