Köpek seslerini anlayabileceğimiz bir çevirici....

Köpek seslerini anlayabileceğimiz bir çevirici....

Köpeklerin insanlar gibi konuşabileceği ve onları anlayacağımız fikri gerçek olabilir. Bir araştırmacı gelecekte evcil hayvan dili çevirmeni olarak kullanılabilecek bir cihaz üzerinde çalışıyor.

Bilim insanları bir çeşit yapay zeka kullanarak hayvanların sesleri ve yüz ifadelerini insanların anlayabileceği bir dile nasıl çevireceği üzerinde çalışıyor. 

Northern Arizona Üniversitesi’nden hayvan davranışları uzmanı Con Slobodchikoff, 30 yıl boyunca Kuzey Amerika’da yabani hayvanlar üzerinde test yaparak geliştirdiği yapay zeka başarılı oldu. Yaban köpeklerinin seslerini ingilizceye çeviren bir algoritma yazmayı başardı ve bunu yaban köpeklerine yapabiliyorsak evcil hayvanlara da yapabiliriz düşüncesiyle çalışmalara başladı. 

Hırlayarak ağlama, havlama ve uluma gibi çeşitli davranışları gerçekleştiren köpeklerin görüntülerini inceledi ve bu hayvanların iletişim biçimini anlamak için yapay zeka kullandı. Bilgisayar makine öğrenme teknolojisininde yardımı ile, kuyruk sallamaya veya hırlamak gibi bütün hayvan jestlerine anlam yüklemeyi başardı. 

Araştırmacının hedefi 10 yıl içerisinde araştırmasını tamamlayıp evcil hayvanların seslerinide çeviren  cihazı kullanıcılara sunmak.
 

Kaynak: Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.