Kötü Karne Getiren Çocuklara Baskı Yapmayın

Kötü Karne Getiren Çocuklara Baskı Yapmayın

Okullar yaz tatiline girerken Uygar Anaokulları Psikoloğu Bahar Güneş'ten velilere önemli uyarılar geldi.

Anne ve babaların çocukların başarısını sadece karnedeki notları üstünden değerlendirmemesi gerektiğini vurgulayan Psikolog Bahar Güneş, “Çocuk yetiştirme, ömür boyu süren bir süreçtir. Karne dönemlerinin, çocuk yetiştirmede kritik aşamalar olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Çocuğun kötü bir karne getirmesi halinde anne – babanın çocuğu suçlamak yerine sağduyulu davranarak başarısızlıkta kendi paylarını da araması gerektiğini hatırlatan Güneş, “Çocuklar mutlaka karne değerlendirmesinin içine katılmalı. Karnelerinde zayıf olan dersler hakkında konuşulmalı, nedenleri üzerinde birlikte tartışılmalı. Onlara hataları ve yapabilecekleri gösterilmeli. Asla ceza ve kıyaslama gibi olumsuz davranışlara girilmemeli” diye konuştu.

ASLA BASKI YAPMAYIN

Ne tatil dönemlerinde ne de okul zamanında çocuklara sürekli ders çalışması yönünde baskı yapılmasının yanlış bir tutum olduğunu vurgulayan Bahar Güneş, “Kötü karne getiren çocuğu suçlamak ve aşağılamak, ileriye dönük motivasyonunu da yok ederek gelecek zamanlarda çocuğun öğrenmesine ket vurabilir. Anne - babanın iyi birer dinleyici olması ve çocuğun yaşadığı sorunları samimiyetle paylaşması, veli ile çocuk arasında kurulacak en sağlıklı köprüdür” değerlendirmesinde bulundu.

SORUMLULUK BİLİNCİ AŞILANMALI

Çocuklara ödül - ceza sistemiyle yaklaşmanın büyük yanlış olduğunun altını çizen Güneş “Çocuklara mutlaka sorumluluk bilinci aşılanmalı. Anne - babalar çocuklarına verilen ödevler sanki kendilerine verilmiş gibi davranıyor. Ödev çocuğa verilir ve çocuğun yapması gerekir. Bu sayede sorumluluk bilincini öğrenir. Aile ise çocuğun tıkandığı yerde en fazla yardımcı olur” dedi.

Çocukların aile ile kaliteli vakit geçirmeye ihtiyacı bulunduğunu ve aileyle geçirilen vaktin çocuklar için dağları yerinden oynatacağını anlatan Psikolog Bahar Güneş sözlerini şöyle sürdürdü: “Aileler, maalesef çocuklarıyla ilgili beklentilerini ayarlayamıyorlar. Büyük beklentilere giriyorlar. Kendi yapamadıklarını çocuklarının yapmasını istiyorlar. Bu da çocuklar üstünde büyük baskı oluşturuyor”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.