Kulak Ver! Müzik ve Sinema: Orta Avrupa Filmleri

Kulak Ver! Müzik ve Sinema: Orta Avrupa Filmleri

Hezarfen Film Galeri, 6 – 11 Mart tarihleri arasında Kulak Ver! Müzik ve Sinema: Orta Avrupa Filmleri adlı program ile Çek, Macar, Polonya ve Slovak sinemalarından oluşan bir seçki sunuyor.

 

Orta Avrupa filmlerinden Visegrad Grubu iş birliğiyle sunulan seçki, müzikaller, müzik ve müzisyenlerle ilgili filmlere ve film müziklerine odaklanıyor. Filmlerin gösterimi İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşecek.

Kulak Ver!

Hezarfen Film Galeri, Kulak Ver! programı ile müzik ve sinema ilişkisini ele alan benzersiz bir seçki sunuyor. Program kapsamında gösterilecek filmler arasında, Çek popüler kültürünün ikonlarına yer veren 1968 yapımı The Incredibly Sad Princess (İnanılmaz Hüzünlü Prenses), Macar rock operası Stephen the King (Kral Stephen) bulunuyor.

1980’lerin başlarında Polonya’da yaşayan dört arkadaşın kurduğu punk grubunun hikayesine odaklanan All That I Love (Sevdiğim Her Şey) de program kapsamında sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.

Kulak Ver! programıyla ayrıca, Juraj Jakubisko’nun yönettiği, Slovak ve Çek eleştirmenlerin en iyi Slovak filmleri arasında saydığı Birds, Orphans and Fools (Kuşlar, Yetimler ve Aptallar), Marcell Jankovics’in yönettiği 1973 yapımı animasyon filmi János Vitéz, Macaristan’ın en büyük gölünün çevresindeki eğlence mekanlarından konser görüntülerini belgeselleştiren Balaton Method (Balaton Yöntemi) izleyiciyle buluşuyor.

Yenilikçi geniş perde sinematografisi ile öne çıkan ‘’Marketa Lazarová’’, Zdeněk Liška’nın bestelediği müzikleriyle de dikkat çekiyor. Liška, aynı zamanda Tatra Dağları’nın muhteşem doğasında geçen The Copper Tower’ın (Bakır Kule) müziklerini de yaptı.

Ilja Zeljenka’nın müziği Slovak yapım The Return of Dragon’ın (Ejder’in Dönüşü) filmine eşlik ederken, önemli bestecilerden Zbigniew Preisner, Krzystof Kieslowski’nin filmi The Double Life of Veronique (Veronique’in İkili Yaşamı) için yaptığı müziklerle uluslararası üne kavuştu.

Public 4

Visegrad’dan Grafik Tasarım Sergisi

İzmir Mimarlık Merkezi 6-19 Mart 2017

Grafik tasarımın, yerel sosyo-kültürel özellikleri içerdiğine dair aksiyomu dikkate alan bu sergi, Visegrad adıyla da bilinen dört Orta Avrupa ülkesinden kamusal alanı etkileyen veya kamusal alandan etkilenen bir seçki örneğini görücüye çıkarıyor. Bu ülke toplumlarının görsel/toplumsal iletişiminin standartlarına yönelik giriş niteliğinde bir etki sunmayı hedefliyor.

Stüdyo Najbrt, Çekya’nın görsel kimliğine dair kamusal alanda gerçekleştirilmiş projelerini sergiliyor.

Marcel Benčík’se, Slovak şehirlerindeki kentsel müdahaleler çerçevesinde “tasarım aktivizmi”ne odaklanıyor.

Polonyalı Post-stüdyo Noviki, beraber çalıştıkları çeşitli topluluklar üzerine yapılan çalışmalardan yola çıkarak bağlam temelli çözümler sunuyor.

Moholy-Nagy Sanat ve Tasarım Üniversitesi de, Macar toplumundaki çeşitli toplumsal meseleleri yansıtan öğrenci çalışmalarını sunuyor.


Kulak Ver! Müzik ve Sinema                  

    Orta Avrupa Filmleri

6/3 Pazartesi

20.30 Sevdiğim Her Şey / All That I Love

7/3 Salı

19.00 Véronique’in İkili Yaşamı / The Double Life of Véronique

21.00 Kral Stephen / Stephen the King

8/3 Çarşamba

19.00 Balaton Yöntemi / Balaton Method

21.00 Bakır Kule / The Copper Tower

9/3 Perşembe

19.00 Ejder’in Dönüşü / The Return of Dragon

21.00 İnanılmaz Hüzünlü Prenses / The Insanely Sad Princess

10/3 Cuma

17.00 Sevdiğim Her Şey / All That I Love

19.00 János Vitéz / Johnny Corncob

20.30 Marketa Lazarová / Marketa Lazarová

11/3 Cumartesi

17.00 Véronique’in İkili Yaşamı / The Double Life of Véronique

19.00 Kuşlar, Yetimler ve Aptallar / Birds, Orphans and Fools

21.00 Visegrad’dan Kısa Filmler / Short Films from Visegrad

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.