Macar AFAD’ından TÜMİŞAD’a Ziyaret

Macar AFAD’ından TÜMİŞAD’a Ziyaret

"Nerede insanların bir problemi varsa Türkiye orada oluyor"

Macar Acil Arama Kurtarma Federasyonu Başkanı Zoltan Orlik, Başkan Danışmanı ve Primus Mineral Suları Genel Müdürü Regőczi László, Primus Mineral Suları Genel Müdür Yardımcısı Csiki Katalin ve Federasyon Basın Danışmanı Gazeteci Czuk János, Türk Macar İşadamları Derneği Genel merkezine ziyarette bulundu.

Heyeti, Türk Macar İşadamları Derneği’nin ( TÜMİŞAD ) Budapeşte Fertö caddesinde bulunan genel merkezinde Dernek Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve yönetim kurulu üyeleri  karşıladı.

Afetler gerçekleşmeden riskleri azaltmalıyız

Macar Acil Arama Kurtarma Federasyonu ( MMSZOSZ ) heyetinin ziyaretinden memnuniyet duyduklarını belirten Başkan Osman Şahbaz “ Çok önem verdiğimiz insani ve vicdani bir konu, geniş bir coğrafyaya sahip olan ülkemizin büyük bir bölümü zaman zaman doğal afet ve acil durumlara maruz kalmakta. Doğal afetlerde can kaybını önleyecek ya da en aza indirecek yöntemlerden biri de Acil Arama ve Kurtarma faaliyetleridir. Bu faaliyetlerde de arama kurtarma köpeklerine ihtiyacımız var. Söz konusu köpeklerin sadece doğal afetlerde değil, polisiye olaylarda, kaybolma ve kaza gibi durumlarda da kullanıldığını düşünürsek, biran önce arama kurtarma köpeklerinin sayısını arttırmamız gerektiği gerçeği ortaya çıkıyor. Afetler gerçekleşmeden riskleri azaltmalıyız” dedi. 

Macaristan'da ve dünyanın farklı ülkelerinde 29 yıldır bu konuda çalışmalarını sürdüren Federasyonun tecrübelerinden faydalanmak gerektiğini sözlerine ekleyen Osman Şahbaz “ Gönül coğrafyamızda bulunan kadim Macar dostlarımız sadece iyi günde değil her zaman yanımızda olduklarını ifade ettiler. Bu bizi fazlasıyla mutlu etti, birlikte Türkiye’de bu konuda çalışmaları olan federasyon, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerle iletişim kurarak iş birliğimizi geliştirme kararı aldık. Biz dernek olarak konunun önemine binaen her türlü gayreti göstereceğiz.” diyerek Federasyon Başkanı Zoltan Orlik’e muhtemel desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Nerede insanların bir problemi varsa Türkiye orada oluyor

Federasyon Başkanı Zoltan Orlik ise Türk Macar dostluğuna ve işbirliğine her koşulda ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve “ Çok yakın bir süre önce Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Macaristan ziyaretinde Macaristan Başbakanı  Viktor Orban ile her konuda işbirliği kararlılığına bizde tecrübelerimizi Türk Afed ve Arama Kurtarma Kuruluşlarıyla paylaşarak katkıda bulunmak istiyoruz.” dedi.

 Özellikle Afet ve Acil durum Yönetimi Başkanlığı ( AFAD ) ile yapılacak ortak tecrübe paylaşımı, eğitimlerin, karşılıklı düzenlenecek yarışmaların ve diğer ülkelerde yapılacak arama kurtarma çalışmalarının bu işbirliği kapsamında biran önce ele alınması gerektiğini vurguladı. Nerede insanların bir problemi varsa Türkiye orada oluyor.

Zoltan Orlik arama kurtarma köpeklerinin eğitimi hakkında da bilgilere yer verdi. Bir köpeğin eğitilmesi  için yaklaşık  4 yıllık özverili ve oldukça masraflı bir çalışma gerektirdiğini belirten Orlik, her arama kurtarma köpeğinin bir eğitmene ihtiyacı olduğunu, köpeklerin eğitmeniyle birlikte arama kurtarma çalışmalarına katıldığını belirtti.

Macar Köpekli Acil Arama Kurtarma Federasyonu Başkanı Zoltan Orlik, birçok uluslararası kurum ile işbirliği içerisindeyiz. Türkiye'de bizim gibi çalışan kurum ile ortak çalışmaya hazırız. Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) ile de iyi niyet ortak işbirliği protokolü imzalamak istediklerini de belirtti.

TÜMİŞAD Başkan Yardımcısı Emin Altaç, Yönetim Kurulu Üyeleri Şeref Şavlı ve Ali Mercan’ın da hazır bulunduğu ziyarette Macar Acil Arama Kurtarma Federasyonu Başkanı Zoltan Orlik, TÜMİŞAD'a fahri üyelik beratı takdim etti.

Macaristan'da, Macar Acil Arama Kurtarma Federasyonuna bağlı 250 gönüllü ve 120 eğitimli köpekle birlikte arama kurtarma hizmetinde aktif olan 14 üye örgüt bulunmaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.