Mars ve Dünya çok yakınlaşacak

Mars ve Dünya çok yakınlaşacak

Mars ve Dünya birbirlerine en yakın konuma gelerek görsel şov sunacak. Temmuz ayında, Mars ve Dünya, son 15 yılda birbirlerine en yakın konuma gelecek. Bu yakınlaşma ile Mars’ı çıplak gözle görmek mümkün olacak

Mars, önümüzdeki altı hafta boyunca gökyüzünde daha parlak görünecek. Gökyüzü meraklıları için görsel şov sunacak olan Mars, 15 yıldan beri en yakın konumuna gelecek. Gezegenimiz, Haziran ve Temmuz aylarında Mars ve Güneş arasından geçerken, 2003 yılından bu yana Mars’a en yakın olduğu konuma gelecek.


The Weather Channel’a göre, Mars’ın en parlak olduğu 31 Temmuz tarihinde, Dünya ile arasındaki uzaklık yaklaşık 58 milyon km olacak. Temmuz ayında Mars, en yakın konuma ulaşacak ve çıplak gözle görülebilecek.

Bu yakınlaşmanın, ‘perihelic opposition’ denilen bir olgudan kaynaklandığı belirtiliyor. Dünya’nın doğrudan Mars ve Güneş arasında geçmesi olarak bilinen bu olgu, ortalama her 15-17 yılda bir gerçekleşiyor.
Ancak bu yılki döngüde Mars’ın nasıl görüneceği daha fazla merak ediliyor. Şu anda Mars’ta 10 milyar hektarlık alanı kaplayan toz fırtınası, Kızıl Gezegen’in parlaklık vb. özelliklerini önemli ölçüde değiştirdi. Hatta Mars yüzeyine ulaşan güneş ışınlarının azalması nedeniyle, güneş enerjisiyle çalışan Mars gezici aracı Opportunity kendisini düşük güç moduna aldı.

Dolayısıyla bu toz fırtınası nedeniyle Mars’ın bu yıl nasıl görüneceği büyük merak yarattı. Opportunity tarafından çekilen fotoğraflarla oluşturulan yukarıdaki animasyonda, toz fırtınasının nasıl yayıldığını görebilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.