Meclis bugün başkanını seçiyor

Meclis bugün başkanını seçiyor

TBMM, bugün yeni başkanını seçmek için toplanıyor.

TBMM, bugün yeni başkanını seçmek için toplanıyor. İsmail Kahraman’ın iki yıllık görev süresinin kasım ayında dolması üzerine İçtüzük gereği başkan ve başkanlık divanı üyelerinin seçimi yapılacak. Başkan seçiminin ardından TBMM’de grubu bulunan dört siyasi partinin grup başkanvekilleri ile ihtisas komisyonlarının başkanları da bu süreçte yeniden belirlenecek.

Beş aday yarışıyor
TBMM Başkanlığı için CHP’nin adayı İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel olurken, HDP de tutuklu bulunan Hakkâri Milletvekili Selma Irmak’ı aday göstermişti. MHP, adayını Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan; İYİ Parti ise Yusuf Halaçoğlu olarak açıklamıştı. Son olarak AKP, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ı bir kez daha aday göstermişti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan’ın İsmail Kahraman’ı tekrar aday göstermeyeceği konuşuluyordu. Kahraman’dan boşalacak TBMM Başkanlığı için Hayati Yazıcı, Nabi Avcı, İsmet Yılmaz ve Bekir Bozdağ’ın isimleri konuşuluyordu.

Üçüncü oylamada seçilmesi bekleniyor
Meclis Başkanlığı seçimi gizli oylama gerçekleştirilecek. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi olan 367 oy aranacak. Ancak her partinin desteklediği kendi adayı olması nedeniyle ilk iki oylamada sonuç alınması beklenmiyor.

İlk iki oylamada başkanın seçilememesi durumunda yapılacak üçüncü oylamada ise üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilmiş olacak.

Meclis aritmetiği göz önünde bulundurulduğunda Meclis Başkanı’nın üçüncü turda seçilmesi bekleniyor.

Sıradaki dosyalar
Yeni seçilen başkanın önünde sonuca bağlanması gereken dosyalar var. Hazırladığı ek şerhin rapora eklenmemesi nedeniyle CHP’nin itiraz etmesi üzerine basımı durdurulan 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Raporu hakkında son kararı verecek. Ayrıca başkan, genel kurul devamsızlığı nedeniyle HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesi sürecini ele alacak.

Zana’nın devamsızlık dosyası da gündemde
Öte yandan TBMM’nin gündemindeki bir diğer önemli konu da, yemin metni geçersiz sayılan ve Meclis oturumlarına HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın devamsızlık dosyası olacak.

Yarın toplanacak TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyon, Zana’nın, devamsızlıktan milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar verirse, dosya TBMM Genel Kurulu gündemine gelecek. Genel Kurul da aynı yönde karar verirse Zana’nın milletvekilliği düşürülecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.